Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Janakkalassa nousi outo kohu "sala-auraajasta" – johti kunnanjohtajan julkiseen anteeksipyyntöön

Kanta-Hämeessä sijaitseva Janakkala nousi tällä viikolla valtakunnan julkisuuteen niin sanotun auraus-gaten vuoksi.

Soppa sai alkunsa siitä, kun yksityiset kuntalaiset alkoivat aurata kunnan mailla olevia metsäpolkuja jalankulkijoita ja koiranulkoiluttajia varten. Esimerkiksi turenkilainen Antti O. Vau on aurannut Turengin Kauriinmaalla sijaitsevia metsäpolkuja omalla mönkijällään.

– Siinä oli täysin hyvä ja vilpitön tarkoitus helpottaa koiranomistajien ulkoilua, hän kertoo.

Aurauslenkillään tällä viikolla Vau kuitenkin kohtasi kunnan kunnossapidon työntekijän, joka antoi hänelle auraamisesta "hyvin päällekäyvää" negatiivista palautetta.

– Tähän asti on tullut pelkkää positiivista palautetta ja se on ollut hyvän mielen juttu. Mutta nyt oli ensimmäinen kerta, kun kuulin negatiivista. Ei käynyt pienessä mielessäkään, että joku pahoittaisi mielensä, Vau kertoo.

Kunta julkaisi myöhemmin tiedotteen, jossa se pahoitteli työntekijän "käyttämää tyyliä kyseisessä kohtaamisessa".

Tiedotteessa kuntalaisen omaehtoista toimintaa elinympäristön ja oman yhteisön eteen pidetään "ehdottoman upeana juttuna", mutta kuntalaisia muistutetaan vastuukysymyksistä.

– Talvisten säiden vaihdellessa auratut väylät muuttuvat ajoittain jäisen liukkaiksi ilman jatkohuoltoa. Kokemuksesta tiedämme, että kun jotain sattuu, vastuu- ja korvauskysymyksissä käännytään aina kunnan puoleen.

Kun kunta huolehtii itse kunnossapidon alaisista reiteistä, on sillä ajantasainen tieto reittien tilanteesta.

– Ja niitä paitsi aurataan, myös hiekoitetaan sään mukaan.

Yksityisistä auraajista on tullut kielteistä palautetta myös suoraan kunnalle. Esimerkiksi hiihtäjät ovat olleet pahoillaan siitä, etteivät pääse hiihtämään aurattuja pohjia pitkin hiihtoladuille.

Osa kuntaan yhteyttä ottaneista on uhannut tehdä jopa rikosilmoituksen yksityisistä auraajista.

Auraus-gate johti lopulta siihen, että Janakkalan kunnanjohtaja Reijo Siltala julkaisi varhain torstaiaamuna Facebookissa julkisen anteeksipyynnön.

– Toimintamme kohdatessa lumien vapaaehtoisia mönkijäaurauksia on ollut huonoa.

Lopputulemana Janakkalan kunta toivoo, että jatkossa kuntaan oltaisiin etukäteen yhteydessä, jos jollakulla on tarkoitus toimia kunnan vastuulla olevilla alueilla.

Samassa Facebook-julkaisussa kunnanjohtaja pahoittelee toistakin tapausta, joka nousi julkiseen keskusteluun Hämeen Sanomien uutisoinnin jälkeen. Kunta salasi ateria- ja siivouspalveluiden järjestäjäksi valitun kansainvälisen suuryrityksen nimen, mutta Hämeen Sanomat selvitti ja julkaisi nimen.

– On tapahtunut asioita, jotka edellyttävät meiltä kuntana muutoksia: on ollut vääriä toimintatapoja ja vääränlaista käytöstä. Pyydän anteeksi. Otan opiksi, jotta jatkossa olemme parempia: avoimempia ja asiakaspalvelempia.

Siltala täydensi viestiään vielä myöhemmin puhelimitse Hämeen Sanomille.

– Meillä kunnan strategiassa painotetaan juuri päinvastaisia asioita, mitä nyt on tapahtunut. Haluamme olla avoimia ja asiakaspalvelijoita, ja nämä tavoitteet ja teot eivät nyt juuri ole kohdanneet.

Siltala kertoo, että molempia anteeksipyyntöä koskevia asioita parhaillaan selvitetään.

– Mitä on tapahtunut ja mitä pitää tehdä, ettei näin käy jatkossa.