Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saksan puolustusministeri eroaa – päällimmäisenä syynä kohua herättänyt uudenvuoden videotervehdys

Saksan puolustusministeri Christine Lambrecht eroaa. Lambrechtia on kritisoitu muun muassa Ukrainaa käsitelleestä uudenvuoden videotervehdyksestä.

Viestissään Lambrecht puhui Ukrainan sodasta ympäripyöreästi ja maalailevasti samalla kun ilotulitusraketit räiskyivät taustalla. Oppositiossa olevat kristillisdemokraatit (CDU) arvostelivat Lambrechtia voimakkaasti heti viestin jälkeen ja vaativat häntä eroamaan.

Liittokansleri Olaf Scholzin edustaja kertoi, että uusi puolustusministeri nimitetään lähitulevaisuudessa, mutta hallituslähteet kertoivat uutistoimisto AFP:lle, että seuraajan nimi tuskin on selvillä vielä maanantaina.

Sosiaalidemokraateista (SPD) mahdollisia seuraajia olisivat ainakin puolustuskomissaari Eva Högl tai työvoimaministeri Hubertus Heil. Sosiaalidemokraattien kanssa hallitusvastuussa olevalla liberaalipuolueellakin (FDP) olisi halua saada lisää ministeripaikkoja, ja puolue saattaisi haluta virkaan esimerkiksi parlamentaarista puolustuskomiteaa johtavan Marie-Agnes Strack-Zimmermannin.

Armeijan lisärahoitus ei onnistunut riittävän hyvin

Lambrecht kertoi pyytäneensä liittokanslerilta eroa, koska kuukausikaupalla jatkunut häntä koskeva mediahuomio on estänyt tekemästä Saksan kansalaisten etuja palvelevia turvallisuuspoliittisia päätöksiä.

Lambrecht ei myöskään ole onnistunut lisäämään Saksan armeijan, Bundeswehrin, määrärahoja halutussa määrin, vaikka liittokansleri oli niin luvannut.

Lisäksi Saksan taannoinen lupaus käyttää vähintään kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta puolustusmenoihin, kuten sotilasliitto Nato on vaatinut, on pantu jäihin, kertoi Politico.

Saksaa on myös arvosteltu sen haluttomuudesta lähettää nykyaikaisia taistelupanssarivaunuja Ukrainaan.