Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maailman vanhin riimukivi löydetty Norjasta, ikää mahdollisesti jopa 2 000 vuotta

Norjasta Tyrifjorden-järven alueelta läheltä Osloa on löydetty maailman toistaiseksi vanhin riimukivi. Noin 30 senttimetriä kanttiinsa olevan neliönmuotoisen hiekkakiven kirjoituksen arvioidaan olevan peräisin ajalta ennen vuotta 250, mahdollisesti jopa nykyajanlaskumme alusta noin vuodelta yksi.

Syksyllä 2021 rautatien rakentamisen yhteydessä tehdystä löydöstä kerrottiin Norjassa tiistaina. Kiveä kutsutaan Svingerudin kiveksi tarkan löytöpaikkansa Svingerudin mukaan.

Arkeologit pystyivät arvioimaan kiven iän radiohiiliajoituksella, koska riimukivi löytyi haudasta, jossa oli luita ja puuhiiltä.

Kivessä on monenlaisia merkintöjä, joista kaikki eivät ole kirjoitusta. Joukosta erottuu kuitenkin yksi sana, joka on latinalaisilla aakkosilla kirjoitettuna "idiberug". Tutkijat eivät tiedä mitä sana tarkkaan ottaen tarkoittaa, mutta kyseessä voi esimerkiksi olla haudassa olleen henkilön nimi.

Svingerudin kiveen on myös erikseen kaiverrettu kolme ensimmäistä riimuaakkosta.

Tähän saakka on uskottu, että ensimmäiset riimukivet kirjoitettiin nykyisten Ruotsin ja Norjan alueella joskus vuosien 300–400 paikkeilla kansainvaellusten aikana. Skandinavian alueella käytetty muinainen kieli muuttui paljon vuosisatojen aikana kohti myöhempää viikinkiaikaa, joten riimukiven tutkimus ja tulkitseminen vaatii vielä paljon työtä.

Uusi riimukivilöytö on esillä Oslon historiallisessa museossa kuukauden ajan ensi viikonlopusta alkaen.