Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rakennusliitto: Tampereella jättimäisellä jätevedenpuhdistamon työmaalla ongelmia ja epäselvyyksiä ukrainalaisten työntekijöiden palkanmaksussa

Tampereen Sulkavuoren jättimäisellä jätevedenpuhdistamon työmaalla on paljastunut runsaasti ongelmia ukrainalaisten työntekijöiden palkanmaksussa. Asiasta kertoo Rakennusliitto, joka teki työmaalle tarkastuskäynnin viime viikolla.

Rakennusliiton mukaan ukrainalaisia työntekijöitä on muun muassa siirretty kevytyrittäjiksi, joille maksetaan alle puolet asianmukaisesta laskutuksesta.

Työmaan pääurakoitsijana toimii Kreate Oy:n ja Aki Hyrkkönen Oy:n muodostama työyhteenliittymä TYL Sulkavuori. Palkanmaksun epäselvyydet koskevat TYL Sulkavuoren alihankkijoiden kumppaneina toimineita yrityksiä.

– TYL Sulkavuori eikä työyhteenliittymän kumpikaan osapuoli hyväksy lainsäädännön tai työehtosopimusten vastaista toimintaa, TYL Sulkavuori sanoo tiedotteessaan.

Viime viikolla tehdyn tarkastuksen jälkeen Rakennusliitto on pyytänyt asianosaisilta alihankkijoilta lisäselvityksiä ja vastauksia kysymyksiin.

– Ryhdymme mahdollisiin toimenpiteisiin selvityksen tulosten perusteella. Jokaisella on oikeus asianmukaiseen korvaukseen tehdystä työstä. Pääurakoitsijana meille on tärkeää toimia suoraselkäisesti ja puuttua mahdollisiin epäkohtiin nopeasti, sanoo TYL Sulkavuoren projektipäällikkö Jussi Kiuru tiedotteessa.

Rakennusliiton mukaan työmaatarkastuksessa kävi ilmi, että työmaan johto ei tiedä, kenen palveluksessa työmaalla työskentelevät kolmansien maiden kansalaiset ovat. Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kimmo Palonen sanoo, että työmaan johdon mukaan ukrainalaiset on Suomeen välittänyt latvialainen "hyväntekeväisyysjärjestö". Todellisuudessa Palosen mukaan kyse on työvoimaa vuokraavasta latvialaisesta yrityksestä.

– Voin sanoa, että tällä alalla ei kyllä ole hyväntekijöitä nähtykään eikä tulla näkemään. Se on vitsi pahimmasta päästä, Palonen sanoo STT:lle.

Poliisille ilmoitettu

Rakennusliiton mukaan työmaan johdolla ja työntekijöillä oli eri tieto siitä, kuka maksaa työntekijöiden palkat. Rakennusliiton mukaan työmaalla kokeneille raudoittajille on maksettu alle puolet summasta, joka mahdollistaisi aidosti yrittäjänä työskentelemisen. Palkkalaskelmien mukaan työntekijöille maksetaan noin 14 euron palkkaa, josta vähennetään muun muassa palvelumaksua viisi prosenttia ja niin sanotuilta kevytyrittäjiltä peritään työnantajan 1,34 prosentin sairasvakuutusmaksu ja 45 euroa tilikaudessa tapaturmavakuutusmaksua, Rakennusliiton tiedotteessa sanotaan.

Yrittäjästatuksella toimineilta on peritty myös yrittäjän eläkemaksuja, vaikka heidän ansionsa eivät ole ylittäneet YEL-rajaa.

– Nettopalkka jää kokeneilla työntekijöillä 10 euron tuntumaan, tiedotteessa sanotaan.

Rakennusliiton toimitsijoiden tarkastuskäynnillä paljastui, että tammikuun puolessa välissä työntekijöille oli maksettu vasta marraskuun palkkoja. He työskentelivät arkipäivisin 10 tuntia ja lauantaisin kuusi tuntia. Ukrainalaiset työntekijät tiesivät olevansa yrittäjäroolissa, mutta eivät tienneet, mitä se käytännössä tarkoittaa. Työmaatarkastuksessa ilmeni epäselvyyksiä myös muiden ulkomaalaisten työntekijöiden työluvissa.

Rakennusliiton sopimusalavastaava Toni Malmström sanoo STT:lle ilmoittaneensa asiasta Maahanmuuttovirastolle, poliisille sekä Aluehallintovirastoon. Malmströmin mukaan Rakennusliitto oli ennen tarkastusta saanut vihjeitä siitä, että työmaalla saattaa olla ongelmia.

Palosen mukaan rakennustyömaalla työskentelee lähes 100 ukrainalaista, kun työmaalla on yhteensä 250 työntekijää.

Ainakin 30 ukrainalaisista on hänen mukaansa niin kutsuttuja kevytyrittäjiä.