Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern eroaa – Ardernista tuli maailmanlaajuinen ilmiö terrori-iskuihin ja koronavirukseen vastaamisen ansiosta

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern eroaa tehtävästään. Ardern jättää paikkansa 7. helmikuuta mennessä.

Ardern kertoi Uuden-Seelannin työväenpuolueen vuotuisessa puoluekokouksessa, ettei hänellä ole enää voimia jatkaa tehtävässä.

– Lähden, koska näin etuoikeutetun roolin mukana tulee vastuu. Vastuu tietää, milloin on oikea ihminen johtamaan ja myös milloin ei ole. Tiedän, mitä tämä työ vaatii. Ja tiedän, ettei minulla ole enää riittävästi jäljellä tankissa, jotta voisin tehdä työlle oikeutta. Se on niin yksinkertaista, Ardern sanoi eri medioiden mukaan.

Ardern ilmoitti samalla, että Uudessa-Seelannissa järjestetään vaalit 14. lokakuuta.

– Toivon jättäväni uusiseelantilaisten mieliin uskon siihen, että voit olla kiltti mutta vahva, empaattinen mutta päättäväinen, optimistinen mutta määrätietoinen. Ja että voit olla itsesi näköinen johtaja – sellainen, joka tietää milloin on aika lähteä, Ardern sanoi.

Historialliseen vaalivoitto vuonna 2020

Ardern on toiminut Uuden-Seelannin pääministerinä lokakuusta 2017 alkaen. Hänestä tuli tilapäisesti maailman nuorin hallitusjohtaja, kun hänet valittiin tehtävään 37-vuotiaana. Sittemmin useiden valtioiden johtoon on noussut vielä nuorempia poliitikkoja, kuten vuonna 2019 Suomen pääministerinä 34-vuotiaana aloittanut Sanna Marin.

Vuoden 2020 vaaleissa Ardern johti työväenpuolueen historialliseen vaalivoittoon, kun puolue sai hieman yli 50 prosenttia äänistä. Puolue sai tuloksella enemmistön Uuden-Seelannin parlamenttiin, mitä ei ollut tapahtunut kertaakaan sitten uuteen vaalijärjestelmään siirtymisen vuonna 1996. Uudessa-Seelannissa parlamentin kausi kestää kolme vuotta.

Edellisten vaalien aikaan niin kutsuttu "Jacindamania" oli voimakkaimmillaan, kun Ardernin hallituksen ankarat koronaviruksen leviämisen estämistoimet ja rajojen sulkeminen keräsivät kehuja niin kotimaassa kuin maailmalla. Uuden-Seelannin katsottiin aluksi olleen menestyneimpiä maita viruksen pysäyttämisessä.

Ardern oli saanut jo ennen pandemian puhkeamista runsaasti kiitosta ympäri maailman siitä, miten empaattisesti hän vastasi Christchurchin moskeijoihin tehtyihin terrori-iskuihin vuonna 2019. Iskuissa kuoli 51 ihmistä ja loukkaantui 40. Heti iskua seuraavana päivänä Ardern ilmoitti, että maan aselakeja tiukennetaan. Huhtikuussa Uuden-Seelannin parlamentti kielsi kaikki itselataavat aseet.

Ardernista ja hänen progressiivisesta politiikastaan tuli maailmanlaajuinen ilmiö, ja Ardern esiintyi muun muassa britti-Voguen ja Time-lehden kansissa.

Torstaina Ardern mainitsi valtakautensa ylpeyden aiheiksi kohtuuhintaisen asumisen edistämisen, työn ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja lapsiköyhyyden vähentämisen.

Suosio laski viime vuonna

Viime vuonna Ardernin hallituksen suosio laski, kun yhä jatkunut ankara koronaviruspolitiikka nostatti suuria mielenosoituksia. Hallitus poisti pandemiarajoitukset, mutta noussut inflaatio, sitä kautta nousseet korot ja lähes varmalta näyttävä taantuma ovat nakertaneet työväenpuolueen kannatusta, kertoo muun muassa uutistoimisto AFP.

Joulukuussa julkaistun, 1 Newsin Kantarilla teettämän kannatuskyselyn mukaan Ardern oli yhä uusiseelantilaisten suosikki pääministeriksi, mutta työväenpuolueen kannatus oli laskenut alimmilleen sitten vuoden 2017.

Konservatiivipuolueen kannatus oli kyselyssä 38 prosenttia, kun työväenpuolueen kannatus jäi 33 prosenttiin. Jos vaaleissa saataisiin samanlainen tulos, työväenpuolue ei voisi todennäköisesti muodostaa hallitusta edes perinteisen hallituskumppaninsa vihreiden kanssa.

Ardern kiisti torstaina, että päätös jättää pääministerin tehtävät liittyisi kannatuslukuihin.

– En lähde siksi, etten uskoisi meidän voivan voittaa seuraavia vaaleja, vaan koska uskon, että voimme ja voitamme, Ardern sanoi AFP:n mukaan.

Ardern sanoi odottavansa jo, että pystyy viettämään enemmän aikaa tyttärensä Neven kanssa. Tämän on määrä aloittaa koulunkäynti myöhemmin tänä vuonna.

Vuonna 2018 Ardernista tuli vasta maailman toinen pääministeri, joka on synnyttänyt virassaan. Ensimmäisenä näin teki Pakistanin Benazir Bhutto vuonna 1990. Ardern piti kuuden viikon äitiysvapaan.

-----

Juttua korjattu klo 11.22: Ardern ei sanonut, että hänellä ei ole tankissa jäljellä tarpeeksi uutta neljää vuotta varten. Uudessa-Seelannissa parlamenttikausi kestää kolme vuotta.

Lähteenä myös Guardian.