Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vakavalle koronataudille alttiita pikkulapsia on jatkossa mahdollista rokottaa – tähän asti koronarokotteiden alaikäraja on ollut viisi vuotta

Koronarokotuksia voidaan jatkossa tarjota kuusi kuukautta täyttäneille ja sitä vanhemmille lapsille, jotka ovat alttiita vakavalle koronataudille. Valtioneuvosto hyväksyi muutoksen torstaina.

Suomeen on jo hankittu rokotevalmistetta, joka soveltuu tälle ikäryhmälle.

Tähän asti koronarokotteiden alaikäraja on ollut viisi vuotta.

Euroopan lääkevirasto (EMA) suositti asiaa jo lokakuussa, ja EU-komissio hyväksyi rokotteiden myyntilupien laajennuksen.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) on myös jo aiemmin suosittanut, että koronarokotuksia tarjotaan pienille lapsille, joilla on jokin vakavalle koronataudille mahdollisesti altistava perussairaus.

Sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteessa sanotaan, että koronarokotteet on todettu turvallisiksi yli kuuden kuukauden ikäisille lapsille eli vakavia haittavaikutuksia ei ole todettu.

– Rokotteen aiheuttamat haittavaikutukset ovat olleet pääasiassa lieviä paikallisoireita tai kohtalaisia ja ohimeneviä kuume- ja väsymysreaktioita, ministeriön tiedotteessa sanotaan.

Ministeriö lisää tiedotteessa, että kliinistä tietoa pienten lasten rokotteista on kuitenkin rajallisesti ja tutkittua tietoa tarvitaan lisää.

Lasten koronainfektioon liittyvät vakavat tautitapaukset ovat harvinaisia.