Palvelualojen ammattiliitto PAM on antanut kaupan alalle lakkovaroituksen. PAMin mukaan lakkovaroituksen tarkoituksena on vauhdittaa palkkaneuvotteluja työnantajia edustavan Kaupan liiton kanssa.
Lakkovaroitus koskee yli 185:tä toimipaikkaa, joissa työskentelee noin 20 000 työntekijää. Lakkojen ajankohdat olisivat 25 varastossa 6.–9. helmikuuta sekä yli 160 kaupan alan toimipaikassa 9.–11. helmikuuta.
Lakot kohdistuisivat esimerkiksi Prismoihin, K-Citymarketeihin ja S-marketeihin lukuisilla paikkakunnilla.
– Kaupan liitto on ollut edelleen haluton keskustelemaan palkankorotuksesta, jolla turvattaisiin työntekijöiden ostovoima. Toivomme, että lakkovaroitus vauhdittaa nyt neuvotteluja, PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen sanoo tiedotteessa.
Työnantajapuolen käsitys neuvottelujen tilanteesta on toisenlainen.
– Toisin kuin PAM väittää, Kaupan liitto oli luvannut vastata PAMin palkankorotusesitykseen seuraavassa sovitussa tapaamisessa torstaina, sanoo Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala tiedotteessa.
Lavikkalan mukaan neuvottelut olivat täysin kesken.
Kaupan Liiton ja PAMin oli tarkoitus sopia palkankorotuksista joulukuun puoliväliin mennessä, mutta Kaupan Liitto ilmoitti marrakuussa, että se neuvottelee PAMin kanssa vasta tammikuussa. Kaupan Liitto ilmoitti, että palkankorotuksista sopimisen sijasta edessä olisivat työehtosopimusneuvottelut.
Kaupan Liitto perusteli päätöstä sillä, että teknologiateollisuudessa ja kemianteollisuudessa ei ollut saatu palkkaneuvotteluja päätökseen.
PAM protestoi päätöstä työtaistelutoimin.
Sovittelu käynnistetään alkuviikosta
PAM tavoittelee Saksan teollisuudessa saavutettuun tasoon vertautuvia palkankorotuksia, mikä merkitsisi kaupan alan työntekijöille noin 200 euron korotusta kuukausipalkkaan.
Rönni-Sällisen mukaan kaupan alan yritykset tekevät hyvää tulosta ja samaan aikaan niiden työntekijät joutuvat säästämään kaikesta, jotta palkka riittää elämiseen.
– Lakkovaroituksella haluamme vauhdittaa ratkaisun syntymistä myös muille aloille, joilla nyt neuvotellaan. Koko työmarkkinakierros seisoo vain siksi, että työnantajat ovat antaneet vallan teknologiateollisuuden työnantajille neuvotella kaikkien alojen palkankorotuksista.
Valtakunnansovittelijan toimisto kertoi saaneensa sunnuntaina PAMilta työtaisteluilmoituksia. Valtakunnansovittelija on ollut yhteydessä työriidan osapuoliin ja käynnistää sovittelun alkuviikosta.
Kaupan työehtosopimuksen voimassaolo päättyy 31. tammikuuta.
-----
Juttua on korjattu klo 20.59: PAMin puheenjohtajan nimi on Annika Rönni-Sällinen, ei Rönni-Sallinen