Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lehtitieto: Yhdysvaltalaiset ja eurooppalaiset viranomaiset epäilevät Venäjän agentteja Espanjan kirjepommeista

Yhdysvaltalaiset ja eurooppalaiset viranomaiset uskovat, että venäläiset tiedusteluviranomaiset suunnittelivat Espanjan taannoisen kirjepommikampanjan ja teettivät sen venäläisellä äärijärjestöllä, kertoi New York Times -lehti maanantaina.

Natoon kuuluvassa Espanjassa lähetettiin viime vuoden lopulla kuusi kirjepommia korkeissa virassa oleville henkilöille, mukaan lukien pääministeri Pedro Sanchezille. Kukaan ei kuollut, mutta Ukrainan suurlähetystön työntekijä haavoittui.

Espanjan oikeusviranomaiset ovat aloittaneet terrorismitutkinnan lähetysten vuoksi.

New York Times -lehden mukaan Venäjän tiedustelupalvelun agentit teettivät postipommikampanjan Venäjällä sijaitsevalla, äärikansallismielisellä ja puolisotilaallisella Venäjän keisarillisella liikkeellä, joka Yhdysvalloissa on määritelty terroristijärjestöksi. Lehden mukaan sen tärkeiden jäsenten tiedetään olleen Espanjassa, ja ryhmällä uskotaan olevan yhteyksiä myös espanjalaisiin äärioikeistojärjestöihin.

Venäjän keisarillinen liike kannattaa venäläisyyttä ja valkoisten ylivaltaa sekä vastustaa juutalaisia ja seksuaalivähemmistöjä.

Pommikampanjan teettäjien uskotaan olevan GRU:hun, Venäjän sotilastiedustelupalveluun kuuluvia agentteja. GRU on yhdistetty maailmalla useisiin muihin, tappaviin iskuihin.

Kirjepommi-iskut olivat "varoituslaukaus"

Yhdysvaltain viranomaiset uskovat, että kampanjaa johtaneet venäläiset upseerit halusivat kampanjalla "testata" välikätenä toimivia ryhmiä sen varalta, että Venäjä päättäisi tehdä suurempiakin iskuja länsimaissa. Heidän mielestään tarkoitus oli viestittää, että Venäjä pystyy tekemään terrori-iskuja kaikkialla Euroopassa, myös Naton jäsenmaiden pääkaupungeissa.

– Tämä vaikuttaa varoituslaukaukselta, sanoi lehdelle Yhdysvaltain ulkoministeriön entinen terrorismintorjuntakoordinaattori Nathan Sales, joka työskenteli Donald Trumpin hallinnossa silloin, kun Venäjän keisarillinen liike lisättiin Yhdysvaltojen terroristilistalle.

– Venäjä on antanut merkin siitä, että se on valmis käyttämään terroristisia välikäsiä hyökätäkseen lännen taka-alueilla, hän sanoi.