Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Serbia sanoo länsimaiden painostavan maata normalisoimaan suhteet Kosovoon

Serbian presidentti Aleksandar Vucic sanoo länsimaiden painostavan Serbiaa normalisoimaan suhteensa Kosovoon. Muuten Serbiaa vastaan asetetaan toimia, jotka voivat Vucicin mukaan vahingoittaa sitä merkittävästi.

Presidentti kertoi maanantaina, että EU:n, Yhdysvaltojen, Ranskan, Saksan ja Italian edustajat olivat viime viikolla vaatineet Serbiaa hyväksymään suunnitelman suhteiden normalisoimiseksi tai Serbian liittymisneuvottelut EU:hun keskeytetään.

Vucicin mukaan Serbian parlamentin on keskusteltava ehdotuksesta ja mahdollisesti järjestettävä siitä kansanäänestys.

Vucic ei tarkentanut länsimaiden suunnitelman tarkempia yksityiskohtia mutta teki selväksi, että Serbiasta tulisi taloudellisesti ja poliittisesti eristetty ilman EU:ta.

EU:n ulkoasioiden johtaja Josep Borrell sanoi maanantaina, että Kosovon ja Serbian kanssa pidetyissä tapaamisissa keskityttiin keskusteluihin suhteiden normalisoimiseksi. Borrellin mukaan ehdotus tarjoaisi etuja sekä Kosovolle että Serbialle.

Venäjä ja Kiina Serbian tärkeimmät liittolaiset

Serbian entinen maakunta Kosovo julistautui itsenäiseksi 2008. Serbia ja sen tärkeimmät liittolaiset Venäjä ja Kiina eivät ole hyväksyneet julistusta, ja ne ovat estäneet Kosovon jäsenyyden YK:ssa.

Serbia on usein ollut eri linjoilla ulkopolitiikassa EU:n kanssa, eikä se ole esimerkiksi asettanut Venäjälle sanktioita Ukrainan sodan vuoksi. Serbia on kuitenkin tuominnut Venäjän hyökkäyksen YK:ssa.

Vucic uskoo, että länsimaiden painostus Kosovon kysymyksen ratkaisussa juontaa juurensa muutoksiin geopoliittisessa tilanteessa.

– Lännellä on oma agendansa, Venäjän tappio, ja kaikki, mikä on sen tiellä, murskataan, Vucic sanoi.