Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sisäministeriö pyytää supolta selvitystä Matti Saarelaisesta

Sisäministeriö on viime viikolla pyytänyt suojelupoliisilta (supo) selvitystä entisen virkamiehen Matti Saarelaisen tapauksesta. Ministeriö pyytää luettavaksi lukuisia asiakirjoja 1990-luvun lopulta alkaen. STT sai selvityspyynnön sisäministeriöstä pyytämällä.

Aiheesta uutisoi ensin Iltalehti.

Suposta viime vuonna eläköitynyt Saarelainen työskenteli muun muassa Ulkomaalaisviraston ja Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen (HybridCoE) johdossa, mutta palasi molemmista pesteistä vähin äänin supoon. Lähtöjen vaietut taustat ovat selvinneet vasta viime aikoina. Julkisuudessa on käsitelty paitsi hänen käytöstään myös hänen mahdollista osuuttaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluvan Gennadi Timtshenkon kansalaisuushakemuksen käsittelyyn.

Sisäministeriö pyytää supolta kaikki Saarelaista koskevat henkilöstöhallinnon asiakirjat ajalta 1.1.2003–31.1.2023. Sisäministeriö pyytää myös tietoa siitä, onko supo laatinut Saarelaisesta turvallisuusselvityksen hänen palatessaan supoon. Mikäli näin ei ole tehty, sisäministeriö haluaa kuulla syyn asialle.

Lisäksi ministeriö haluaa muun muassa tietää, mitä muita selvityksiä Saarelaisesta on mahdollisesti käynnistetty viime vuonna, ja onko supon sisäisen ilmiantokanavan kautta tullut tietoon jotain Saarelaiseen liittyvää.

Sisäministeriö haluaa myös nähtäväkseen Saarelaista mahdollisesti koskevat supon sisäisen laillisuusvalvonnan asiakirjat vuosilta 1999–2000, 2004–2005 ja 2019–2022.

Lisäksi sisäministeriö haluaa tietää, onko Saarelaisella mahdollisesti jonkinlainen konsulttisopimus tai muu eläköitymisen jälkeinen sidos supoon. Mikäli näin on, sisäministeriö haluaa nähdä asiaan liittyvät asiakirjat.

Supolla on vastausaikaa 10. helmikuuta saakka.

Supo tehnyt omia selvityksiään

Supon päällikkö Antti Pelttari sanoi STT:lle aiemmin tammikuussa, että Saarelaisen toiminta ei ole aiheuttanut uhkaa kansalliselle turvallisuudelle.

Pelttarin mukaan supo on tehnyt omia selvityksiään Saarelaisen toiminnasta sen jälkeen, kun Saarelaista koskevia tietoja on tullut julkisuuteen. Näiden selvitysten perusteella ei Pelttarin mukaan ole ilmennyt mitään sellaista, mikä olisi antanut aihetta kohdistaa Saarelaiseen hallinnollisia toimia. Pelttari ei avannut tarkemmin sitä, miten supossa on selvitetty Saarelaisen toimintaa.

STT kertoi tammikuun alussa, että Saarelainen sai vuonna 2019 lähtöpassit HybridCoE:n johtajan tehtävästä henkilökuntaan kohdistuneen epäasiallisen käytöksensä vuoksi.

Entinen sisäministeri Kari Rajamäki (sd.) on sittemmin kertonut Saarelaisen joutuneen lähtemään Ulkomaalaisviraston johtajan tehtävästä vuonna 2004 luottamuspulan vuoksi. Rajamäen mukaan Saarelaisen lähdön taustalla oli tämän ylentämän osastosihteerin saama lahjustuomio.