Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nokian liikevoitto ylsi loppuvuonna yli miljardiin, yhtiö odottaa vakaan kasvun jatkuvan – hyvä tulos siivitti osakkeen nousuun

Verkkolaiteyhtiö Nokia on parin viime vuoden aikana saanut käännettyä kurssinsa kohti parempaa.

Nokia julkaisi torstaina neljännen vuosineljänneksen tuloksensa sekä koko vuoden taloudellisen katsauksensa.

Vuoden viimeisellä neljänneksellä yhtiön kasvuvauhti jatkoi kiihtymistään. Yhtiön vertailukelpoinen liikevoitto oli loka–joulukuussa 1,15 miljardia euroa, kun se oli edellisvuonna samaan aikaan 908 miljoonaa euroa. Liikevaihto kasvoi 16 prosenttia 7,45 miljardiin euroon.

– Jos mietitään vaikka viimeistä kahta vuotta, niin aika hieno tuloskäänne saatu tehtyä, analyysiyhtiö Inderesin analyytikko Atte Riikola arvioi Nokian tilannetta STT:lle.

Torstaina iltapäivällä kello kolmen aikaan Nokian osake oli pörssissä runsaan neljän prosentin nousussa.

Viimeisen vuosineljänneksen tulos kertoo Nokian toimitusjohtajan Pekka Lundmarkin mukaan siitä, että yhtiön siirtymä strategian kiihtymisvaiheeseen on onnistunut odotusten mukaisesti.

Vertailukelpoinen liikevoittomarginaali puolestaan oli 15,5 prosenttia.

Yhtiön hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle enintään 0,12 euron osakekohtaista osinkoa, joka maksetaan tilikaudelta 2022. Viime vuonna yhtiö maksoi 0,08 euroa osakkeelta.

Koko vuoden 2022 liikevoitto oli 3,1 miljardia euroa. Nousua vuodesta 2021 tuli 12 prosenttia.

Lundmark sanoo olevansa varsin tyytyväinen yhtiön tulokseen. Vuosi oli maailmanlaajuisesti hankala maailmanpoliittisten tapahtumien, toimitusketjujen ongelmien sekä voimakkaan inflaation vuoksi.

– Kaiken tämän pystyimme navigoimaan sillä tavalla, että teimme varsin hyvän tuloksen. Koko vuoden liikevaihdon kasvu nopeutui, ja kasvu kiihtyi loppuvuotta kohti, Lundmark sanoi torstaiaamuna järjestetyssä mediatilaisuudessa.

Vuoden viimeisellä neljänneksellä kasvu oli Lundmarkin mukaan 11 prosenttia.

– Kannattavuus on jatkanut hyvää kehitystä, ja vertailukelpoinen liikevoittomarginaalimme koko vuodelta oli 12,5 prosenttia.

Liiketoiminnat kasvoivat vaihtelevasti

Lundmarkin mukaan verkkoinfrastruktuuri-liiketoiminta oli ehkä suurin kohokohta koko viime vuodessa ja myös vuoden viimeisessä neljänneksessä. Se kasvoi viimeisellä neljänneksellä 14 prosenttia ja teki lähes 16 prosentin liikevoittomarginaalin.

– Kasvu oli erityisen voimakasta optisissa verkoissa ja IP-verkoissa. Ne ovat segmenttejä, jotka eivät olleet kasvaneet kovin vahvasti aikaisemmin. Sen takia oli ilahduttava nähdä niiden kasvun nopeutuvan, Lundmark sanoi.

Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän liikevaihto kasvoi vuoden lopussa kolme prosenttia. Viimeisen neljänneksen liikevoittomarginaali laski hieman edellisvuodesta.

– Tämä oli odotettua. Kerroimme jo kolmannen neljänneksen jälkeen, että alueellinen liikevaihdon jakaumamme on muuttumassa siten, että Pohjois-Amerikan osuus hiukan laskee ja erityisesti Intian osuus nousee. Tämä painoi marginaaleja odotetusti viimeisellä neljänneksellä.

Koko vuoden marginaali kuitenkin nousi 0,9 prosenttiyksikköä 8,8 prosenttiin. Kuluvan vuoden osalta Lundmark oli myös optimistinen liiketoimintaryhmän kehityksen suhteen muun muassa Intian markkinoiden kasvun vuoksi. Yhtiö uskoo, että matkapuhelinverkoissa saavutetaan tänä vuonna samaa luokkaa oleva liikevoittoprosentti kuin viime vuonnakin.

Pilvi- ja verkkopalveluiden liiketoiminta kasvoi viimeisellä neljänneksellä viisi prosenttia ja teknologiatoiminnan peräti 82 prosenttia.

– Vuoden lopussa yksi pitkäaikainen lisenssinsaajamme käytti optionsa muuttaa lisenssinsä voimassaolon pysyväksi, ja kirjasimme tähän liittyvän koko tulouttamattoman myynnin vuoden viimeiselle neljännekselle, Lundmark selitti huimaa kasvua.

Tavoitteena 2 - 8 prosentin kasvu

Viime vuoden lopulla yhtiön nettokassa kasvoi 112 miljoonalla eurolla ja oli vuosineljänneksen lopussa hieman vajaat 4,8 miljardia euroa. Kassa pysyi pääosin samalla tasolla edellisen vuosineljänneksen kanssa noin 9,2 miljardissa eurossa.

Kaikkiaan Lundmark sanoo vuoden 2022 tuloksen olleen vahva. Hän odottaa kasvun jatkuvan myös tänä vuonna.

– Toki ymmärrämme ja seuraamme hyvin tarkkaan maailmantalouden epävarmoja näkymiä. Siitä huolimatta me aloitamme vuoden vahvalla tilauskannalla, suhteellisesti katsoen jopa vahvemmalla kuin mitä aloitimme viime vuoden, Lundmark kertoi.

Yhtiö tavoittelee tälle vuodelle 2–8 prosentin kasvua eli 24,9–26,5 miljardin euron liikevaihtoa. Liikevoittomarginaalin tavoite on 11,5–14,0 prosenttia.

Pitkällä aikavälillä yhtiö tavoittelee liikevaihdossa markkinoita nopeampaa kasvua.