Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ranualle kaavaillaan 800 miljoonan euron tehdasinvestointia – irlantilaisyhtiö haluaa tuottaa vihreää metanolia vanhalla turvesuolla

Ranualle Etelä-Lappiin kaavaillaan 800 miljoonan euron tehdasinvestointia, Ranuan kunta kertoo. Irlantilainen ET Fuels -yhtiö suunnittelee Ranuan Näätäaavalle tehdasta, jossa valmistettaisiin vihreää metanolia.

Vihreää metanolia käytettäisiin laivoissa korvaamaan fossiilisia polttoaineita.

ET Fuelsin mukaan tehdas toisi suoraan noin 60 työpaikkaa ja välillisesti noin 400 työpaikkaa. Yhtiöllä on Suomen lisäksi hankkeita tällä hetkellä myös Espanjassa ja Yhdysvalloissa.

Metanolitehdas toimisi 35–50 omalla tuulivoimalalla, joita ei kytketä sähköverkkoon. Suomalainen valtionyhtiö Neova vastaisi tuulipuistohankkeesta Näätäaavan vanhalla turvetuotantoalueella. Neovan tytäryhtiö Vapo Terra omistaa Näätäaavalla 1 000 hehtaaria entisiä turvesoita.

Näätäaapa sijaitsee noin 20 kilometriä Ranuan kirkonkylältä Simon suuntaan. Neovan ja ET Fuelsin mukaan alue soveltuu hyvin tuulivoiman tuotantoon, koska tuulen nopeus alueella on hyvällä tasolla.

Vihreän metanolin raaka-aineet ovat vesi ja hiilidioksidi. Elektrolyysissä vesi pilkotaan tuuli- tai aurinkovoimalla tuotetulla sähköenergialla vihreäksi vedyksi ja hapeksi. Vetyyn lisätään hiilidioksisia, ja lopputuotteena saadaan vihreää metanolia.

ET Fuels otti ensimmäisen kerran yhteyttä Ranuan kuntaan marraskuussa, minkä jälkeen kunnan päättäjät ovat halunneet lisätietoa. Kunta ei ole tehnyt hankkeesta päätöksiä.

.