Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Blinken vaatii Israelia ja palestiinalaisia rauhoittamaan jännitteitä – Lähi-idässä vieraileva ulkoministeri yrittää hillitä jälleen leimahtanutta väkivaltaa

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken vetoaa Israeliin ja palestiinalaisiin, jotta nämä eivät kiihdyttäisi konfliktiaan. Hän kommentoi asiaa saavuttuaan maanantaina Israelin Tel Aviviin.

– On kaikkien velvollisuus ottaa askelia jännitteiden rauhoittamiseen sen sijasta, että niitä kiihdytettäisiin, Blinken lausui lentokentällä.

– Se on ainoa tapa pysäyttää väkivallan nouseva aalto, joka on jo vienyt liikaa henkiä – liian monta israelilaista, liian monta palestiinalaista, hän jatkoi.

Konfliktin tuorein kuolonuhri kirjattiin aiemmin maanantaina, kun israelilaissotilaat ampuivat Länsirannalla palestiinalaismiehen, joka oli Israelin armeijan mukaan osunut autollaan sotilaan jalkaan ja kaasuttanut karkuun.

Egyptin kautta Israeliin

Blinken aloitti maanantaina Lähi-idän kiertomatkansa, jonka tarkoituksena on hillitä Israelin ja palestiinalaisten välille leimahtanutta väkivallan kierrettä. Blinkenin ensimmäinen pysähdyspaikka oli Egypti, joka on perinteisesti toiminut välittäjänä yhteenotoissa.

– Lähiajan tärkein tavoite on saada tilanne rauhoittumaan, Blinken sanoi televisiohaastattelussa tavattuaan Egyptin presidentin Abdel Fattah al-Sisin.

Blinkenin on määrä tavata ainakin Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ja palestiinalaisten johtaja Mahmud Abbas.

Seitsemän ihmistä sai perjantaina surmansa miehitetyssä Itä-Jerusalemissa, kun 21-vuotias palestiinalaismies avasi tulen kesken synagogan rukoushetken. Poliisi ampui hyökkääjän.

Israelin ratsioissa ja hyökkäyksissä palestiinalaisalueille on kuluvan kuukauden aikana saanut surmansa 35 palestiinalaista.