Riski sairastua skitsofreniaan tai mieliala- ja ahdistuneisuushäiriöihin tai tulla päihderiippuvaiseksi on selvästi suurempi niillä, joiden sosioekonominen asema on muita matalampi.
Helsingin yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että ihmisillä, joilla on alhainen koulutustaso 30-vuotiaana, on 58 prosentin todennäköisyys saada mielenterveyshäiriötä koskeva diagnoosi 52 ikävuoteen mennessä. Yhteys sosioekonomisen aseman ja myöhemmän mielenterveysdiagnoosin välillä oli erityisen suuri päihderiippuvuuden ja skitsofrenian kohdalla.
Tulokset osoittivat myös, että niillä ihmisillä, jotka olivat työttömiä tai työelämän ulkopuolella 30-vuotiaana, riski saada myöhempi mielenterveyshäiriödiagnoosi kaksinkertaistui.
– Tulokset vahvistavat, että mielenterveyshäiriöiden taakka on merkittävästi suurempi matalassa sosioekonomisessa asemassa olevilla henkilöillä, sanoo tutkija Christian Hakulinen tiedotteessa.
Tutkimuksessa ilmeni myös, että mielenterveyden häiriöt ovat varsin yleisiä sosioekonomisesta asemasta huolimatta.
– Seuranta-aikana hieman yli neljänneksellä kaikista tutkimukseen osallistuneista diagnosoitiin mielenterveyden häiriö, Hakulinen kertoo.
Tutkimuksessa analysoitiin rekisteritietoja yli 1,2 miljoonasta ihmisestä, jotka olivat syntyneet vuosina 1966–1986 ja jotka asuivat Suomessa täyttäessään 30 vuotta. Tutkimuksen väestöä seurattiin rekisteritietojen perusteella vuodesta 1996 vuoteen 2017.
Tutkimus on julkaistu Journal of Epidemiology & Community Health -lehdessä.