Turkissa ja Syyriassa maanjäristyksen uhrien määrä on tähän mennessä noussut jo yli 11 700:n. Turkissa varmistettuja kuolleita on runsaat 9 000 ja Syyriassa vajaat 2 700, kertovat viranomaiset ja sairaalalähteet.
YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO on arvioinut, että varhain maanantaina iskeneen maanjäristyksen uhrimäärä voi nousta jopa yli 20 000:n. Etenkään Syyriasta on vaikea saada tietoa kuolonuhreista.
Loukkaantuneita on virallisten tietojen mukaan Turkissa noin 50 000 ja Syyriassa 5 000.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on vieraillut Kahramanmarasin kaupungissa järistysalueella. Turkin televisio näytti päivällä kuvaa presidentistä halaamassa itkevää, vanhempaa naista ja kulkemassa väkijoukossa Punaisen Puolikuun avustustelttojen lähellä.
Presidentti lupasi, että järistysalue jälleenrakennetaan vuoden kuluessa.
– Alussa oli ongelmia lentokenttien ja teiden kanssa, mutta tänään asiat ovat jo helpottuneet, ja huomenna ne helpottuvat vielä lisää. Olemme mobilisoineet kaikki resurssimme. Valtio hoitaa tehtävänsä, Erdogan lupasi.
Syyrian pakotteet vaikeuttavat avustamista
Useita tuhansia rakennuksia on sortunut monissa kaupungeissa Turkissa ja Syyriassa. Pelastustöitä on vaikeuttanut talvimyrsky, jonka seurauksena monet teistä ovat kulkukelvottomassa kunnossa. Liikenneruuhkat ovat paikoin venyneet kilometrien mittaisiksi.
Erdogan on julistanut maan kymmeneen kaakkoiseen maakuntaan hätätilan tulevien kolmen kuukauden ajaksi.
WHO:n arvion mukaan jopa 23 miljoonaa ihmistä saattaa joutua kärsimään järistyksen seurauksista.
Syyriassa maahan kohdistuvat pakotteet vaikeuttavat kansainvälisiä avustustoimia. Syyrian Punainen Puolikuu vetoaa länsimaihin, jotta ne poistaisivat pakotteensa ja toimittaisivat apua maahan. Muun muassa Yhdysvallat on ilmoittanut, ettei se halua olla missään tekemisissä presidentti Bashar al-Assadin hallinnon kanssa.
– Varat suunnataan Syyrian kansalle, ei hallitukselle. Tämä ei tule muuttumaan, vakuutti Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken.
Maanantain maanjäristys oli tuhoisin Turkissa sitten vuoden 1939, jolloin 33 000 ihmistä sai surmansa Erzincanin maakunnassa maan itäosassa. Vuonna 1999 tapahtunut järistys puolestaan tappoi yli 17 000 ihmistä.
Hyytävä kylmyys, ihmisiä taivasalla
Avustustyöntekijät ovat keskiviikkona käyneet epätoivoista taistelua aikaa vastaan yrittäessään pelastaa ihmisiä raunioista. Osaltaan selviytymismahdollisuuksia huonontaa kylmä sää.
Turkin Gaziantepissa lähellä maanjäristyksen keskusta lämpötila laski keskiviikon vastaisena yönä pakkaselle. Läheisellä vuoristoalueella oli vielä kylmempää, ja pakkasta oli viitisen astetta.
Sääennuste loppuviikolle ei sekään lupaa hyvää, sillä Gaziantepiin ennustetaan yöksi noin seitsemää pakkasastetta. Vuorilla pakkasta voi olla tätäkin enemmän, mikä tietää hyytäviä oloja taivasalla värjötteleville kodittomille ihmisille, kertoi yleisradioyhtiö BBC.
– Näimme, miten rakennukset romahtivat, joten olemme onnekkaita, koska olemme elossa, kertoi Gaziantepin lentokentän terminaalissa kahden pienen lapsen kanssa värjötellyt Zahide Sutcu uutistoimisto AFP:n mukaan.
– Nyt kaikki on kuitenkin niin epävarmaa. Miten pidän huolta näistä lapsista?
Ihmiset valittivat, Twitter nurin
Keskiviikkona Turkin suurimpien teleoperaattoreiden tarjoamista liittymistä ei päässyt Twitteriin. Pääsy palveluun loppui sen jälkeen, kun ihmiset olivat valittaneet siellä hallituksen huonosti sujuneista pelastus- ja etsintätöistä.
Turkin viranomaiset eivät ole kommentoineet Twitterin kaatumista. Palveluun kuitenkin pääsi sijaintitietoja salaavaa VPN-yhteyttä käyttämällä.
Erdogan myönsi keskiviikkona, että hallituksen toiminnassa järistyksen jälkeen olisi ollut parantamisen varaa. Hän kuitenkin puolustautui sillä, ettei tämän kaltaiseen katastrofiin ole mahdollista varautua.
Twitterin kaatuminen haittaa myös raunioiden alla olevien ihmisten etsintää, sillä raunioiden alle loukkuun jääneet ovat tviittailleet olinpaikkojaan pelastajien tiedoksi.
Turkki on usein ennenkin rajoittanut pääsyä sosiaaliseen mediaan vastaavien kriisien aikana. Turkin poliisi on myös pidättänyt toistakymmentä ihmistä järistyksen jälkeen hallituksen toimien arvostelemisesta sosiaalisessa mediassa.
Viranomaiset ovat myös varoitelleet toistuvasti ihmisiä levittämästä paikkaansa pitämätöntä tietoa toukokuun vaalien alla.