Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vähittäiskaupassa myynnin määrän supistuminen jatkuu ja työllisyys heikkenee, ennakoi Kaupan liitto

Vähittäiskaupassa myynnin määrä supistuu edelleen tänä vuonna, ennustaa Kaupan liitto. Euromääräisen liikevaihdon kasvu nojaa pelkästään kustannusten ja hintojen nousuun.

Kaupan liitto odottaa yritysten kustannuskilpailun kiristyvän, mikä heijastuu työllisyyteen kaupan alalla. Järjestö povaa, että vähittäiskaupassa työllisten määrä vähenee noin 7 000 ihmisellä tämän ja ensi vuoden aikana.

Kaupan liiton mukaan toteutuva työllisyyskehitys voi olla ennustetta dramaattisempikin.

– Mitä kovempaan kustannuskilpailuun kauppa ajautuu, sitä suurempi on työllisyyden lasku, sanotaan keskiviikkona julkaistussa ennusteessa.

Kustannusten ja hintojen nousun vaikutus näkyi vähittäiskaupassa selvästi viime vuonna, kun myynnin määrä supistui ennakkotietojen mukaan yli kolme prosenttia. Kaupan liitto uskoo myynnin määrän vähenevän tänä vuonna noin kaksi prosenttia, kunnes se ensi vuonna kääntyisi varovaiseen puolen prosentin kasvuun.

– Vaikka inflaatio tuleekin vuoden edetessä hidastumaan, se pysyttelee silti sitkeänä. Samalla nousevat korot lisäävät kotitalouksien säästämishaluja, ja kulutuksesta yhä vähäisempi osa ohjautuu vähittäiskauppaan, sanoo Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja tiedotteessa.

Kaupan liitto valittelee osaajapulaa

Vaikka yritysten odotetaan sopeuttavan toimintojaan ja alan työllisyyden heikentyvän, vaivaa kauppaa myös työvoimapula, sanoo Kaupan liitto. Sen mukaan noin 40 prosenttia jäsenyrityksistä kärsi viime vuonna kannustinloukkujen aiheuttamista ongelmista.

Liitto kertoo osaajapulan näkyvän jo nyt tukku- ja vähittäiskaupan yrityksissä. Pulaa on kaikilla eri koulutusasteilla ja henkilöstöryhmissä.

Kaupan liiton mukaan asumistuen, työttömyysturvan ja tuloverotuksen yhteisvaikutuksena syntyy kaupan alaa piinaavia kannustinloukkuja.

– Kannustinloukkuja on purettu jo vuosikymmeniä yksittäisiä tulosidonnaisia järjestelmiä sorvaamalla. Näin edeten loukkuongelmaa ei enää ratkaista. Nyt olisi uskallettava kehittää yhtenäistä ja kokonaisvaltaista etuusjärjestelmää, jolla parannetaan työnteon kannusteita, Kurjenoja sanoo.

Kaupan liitto haluaa seuraavan hallituksen myös lisäävän työperäistä maahanmuuttoa sekä keskittyvän osaamisen ja koulutuksen parantamiseen kaikilla koulutustasoilla.