Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ohisalo linjasi vihreiden kynnyskysymyksen: Koulutuksesta ei saa leikata euroakaan

Puheenjohtaja Maria Ohisalon mukaan vihreät ei lähde mihinkään sellaiseen hallitukseen, jossa koulutuksesta leikataan euroakaan.

– Tämä on kynnyskysymys, Ohisalo sanoi vihreiden puoluevaltuuston kokouksessa Kouvolassa lauantaina.

Ohisalo pelkää, että puolueiden kannatusmittauksia johtava kokoomus pettää lupauksensa koulutuksen rahoituksen osalta.

– Kokoomus sanoi ensin, että ei tule koulutusleikkauksia. Sitten se julisti koulutuksen "erityissuojelun" alaiseksi. Ja nyt tarkka lukija huomaa, että kokoomuksen vaaliohjelmassa sanotaan, että säästöjä koulutuksesta "vältetään". Vihreät ei aio vain välttää koulutusleikkauksia, me aiomme estää ne, Ohisalo sanoi puheessaan.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on sanonut, että koulutuksen on oltava "erityissuojeluksessa" seuraavalla vaalikaudella.

Ohisalo sanoi vihreiden haluavan, että opin tie on avoinna kaikille eikä koulutuspolku pysähdy perhetaustaan.

– Suomi on palautettava osaamisen kärkimaaksi, jossa uteliaisuus, radikaali luovuus ja palo muuttaa maailmaa kukoistavat.

Ohisalo korottaisi opintorahaa 100 eurolla

Ohisalon mukaan lisää panostuksia tarvitaan kaikille koulutusasteille. Esimerkiksi peruskoulussa pitäisi Ohisalon mielestä laittaa perusasiat kuntoon.

– Nyt kuuluu hyvin paljon huolestunutta viestiä kentältä, ettei jää aikaa sille perustyölle, että opettaja saa opettaa, Ohisalo sanoi STT:lle.

Eduskuntavaaliohjelman luonnoksen mukaan vihreät nostaisi korkeakoulujen perusrahoitusta ja lisäisi aloituspaikkojen vuosittaista määrää yli 5 000:lla.

– Aloituspaikkoja ei voi lisätä niin, että ei samalla anna euroja korkeakouluille. Niitä euroja tarvitaan, jotta Suomen osaamistaso saadaan nousuun, Ohisalo sanoi.

Vihreät haluaa myös korottaa opiskelijoille maksettavaa opintorahaa 100 eurolla, ilmenee vaaliohjelman luonnoksesta.

– Opintotuki on aidosti jäänyt jälkeen elinkustannusten noustua. Opintotukeen tarvitaan korotusta, jotta myös opiskelija voi keskittyä siihen perustehtävään eli opiskelemiseen, Ohisalo sanoi.

Hänen mukaansa moni opiskelija elää todella pienituloisena ja osa jopa köyhyysrajan alapuolella.

– Ei voi olla niin, että osa ihmisistä pelkää opiskelemaan lähtemistä siksi, että toimeentulo on uhattuna.

Harjanne listasi vihreiden työllisyyskeinoja

Vihreiden tavoitteena on nostaa työllisyysaste 80 prosenttiin, paalutti eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne puheessaan Kouvolassa.

– Parasta taloudelle on, jos samaan aikaan nostamme työllisyysastetta ja lisäämme työikäisen porukan määrää. Tällä reseptillä kestävyysvajetta on mahdollista kuroa jopa vajaat kolme miljardia euroa, Harjanne sanoi.

Harjanteen mukaan vihreiden keinot työllisyyden parantamiseen ovat koulutus, työperäinen maahanmuutto ja työnteon kannustinten parantaminen. Hän uskoo, että näillä konsteilla Suomeen voisi saada jopa 150 000 uutta työllistä vuoteen 2030 mennessä.

– Työperäinen, työhön johtava maahanmuutto on käytännössä välttämättömyys, jollemme halua joutua näivettyvään kierteeseen.

Koulutuksen saralla Harjanne nosti esiin muun muassa oppisopimuskoulutuksen, jota hänen mukaansa pitäisi lisätä tuntuvasti.

Harjanteen mielestä ansiosidonnaisen työttömyysturvan pitäisi kannustaa nykyistä ripeämpään työllistymiseen.

– Se on myös laajennettava yhdenvertaisesti kaikille – tämä on jo itsessään oikeudenmukaisuuskysymys, ja parantaisi 70 000 pienituloisen asemaa.

Työnteon kannustimia pitäisi Harjanteen mukaan parantaa myös keventämällä tuloverotusta maltillisesti pieni- ja keskituloisilta.

– Talouden sopeutumispaineissa on vastuutonta lupailla isoja veroaleja, ja tämäkin työnteon verotuksen keventäminen kannattaa rahoittaa tehottomien verotukien poistolla ja ympäristöä kuormittavia haittoja verottamalla.

Luonnonsuojelun rahoitus tuplattava

Ympäristö- ja ilmastoministeri Ohisalon mukaan tuntuu siltä, että jokainen puolue on opetellut viime vuosina sanomaan ääneen "vihreä siirtymä".

– Se ei vielä kerro puolueiden ympäristöpolitiikan uskottavuudesta yhtään mitään, Ohisalo sanoi puheessaan puoluevaltuustolle.

Hänen mielestään suhtautuminen metsiin ratkaisee sen, ovatko puolueet tosissaan luonnon ja ilmaston suhteen.

– Joitakin kiinnostaa enemmän metsäteollisuuden pikavoitot kuin metsän eläimet ja luonnon monimuotoisuus.

Ohisalon mukaan luonnonsuojelun rahoitus on kaksinkertaistettava, vanhat ja luonnontilaiset metsät suojeltava ja hiilinielujen pelastuspaketti toteutettava. Hän sanoi, ettei vihreät ole mukana sellaisessa hallituksessa, jossa ilmastotoimia lähdetään jarruttamaan tai peruuttamaan.

Vihreiden eduskuntavaaliohjelma hyväksytään puoluevaltuuston kokouksessa viikonloppuna. Vihreät julkistaa vaaliohjelmansa maanantaina.