Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Stoltenberg: Nato-maat ryhtyvät jakamaan avaruudesta kerättyä tietoa yhä systemaattisemmin

Yhdysvalloissa ja Kanadassa alas ammutut lentävät esineet kertovat tiedustelun lisääntymisestä, sanoo Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg. Julkisuudessa on puitu kolmea lentävää esinettä, jotka Pohjois-Amerikassa on lähiaikoina ammuttu alas.

Stoltenberg sanoi, että ilmatilaa on monitoroitava tarkemmin ja tietoa on jaettava enemmän. Nato-maiden on myös tarkoitus ryhtyä jakamaan valtioiden ja yksityisten tahojen avaruudesta keräämää tietoa toisilleen aiempaa systemaattisemmin, mikä Stoltenbergin mukaan osin vastaa tähän tarpeeseen.

Stoltenberg puhui Naton päämajassa Brysselissä maanantaina ennen Naton puolustusministerien tiistain ja keskiviikon kokousta. Suomesta puolustusministerien kokouksessa on määrä olla paikalla puolustusministeri Mikko Savolan (kesk.).

Puolustusministerien kokouksen alla tiistaina järjestetään myös Ukrainan tukiryhmän koordinaatiokokous, joka tunnetaan myös Ramstein-formaattina.

Varsinaisessa kokouksessa puolestaan on määrä käsitellä Naton pelotetta ja puolustusta, keskustella Nato-maiden puolustusmenoille kaavaillun tavoitteen riittävyydestä nykytilanteessa sekä käydä läpi puolustusteollisuuden tilannetta ja varastojen riittävyyttä.

"Nopeus säästää henkiä"

Yhtenä päänsärkynä Natossa ovat juuri aseet ja ammukset.

Ammuksia kulutetaan Stoltenbergin mukaan tällä hetkellä Ukrainassa nopeammin kuin niitä tuotetaan. Tämä on yksi syy sille, miksi puolustusteollisuutta pitäisi saada tuottamaan aseita ja ammuksia yhä enemmän.

Tuotantoa pitäisi Stoltenbergin mukaan lisätä sekä vanhoilla tuotantolinjoilla että uudella tuotannolla. Tämä vaatii puolestaan sitoutumista tilauksiin, jotta puolustusteollisuudella on syy näin toimia.

Stoltenberg myös kiirehti avun saattamista perille Ukrainaan ajoissa. Kyse on hänen mukaansa siitä, ettei Venäjä ehdi saada aloitetta.

– Nopeus säästää henkiä, hän sanoi.

Stoltenberg katsoi, että myöskään Nato-maiden hävittäjien toimittaminen Ukrainaan ei tekisi Natosta sodan osapuolta, mutta totesi tällaisten toimitusten vaativan joka tapauksessa aikaa. Stoltenbergin mukaan apua tarvitaan kuitenkin nyt Ukrainaan nopeasti.

Stoltenberg totesi, että Venäjä pyrkii tällä hetkellä korvaamaan Ukrainassa laadun määrällä välittämättä kaatuneiden määrästä. Stoltenbergin mukaan Venäjän tavoite on yhä pystyä kontrolloimaan Ukrainaa, mutta Nato seisoo Ukrainan rinnalla niin kauan kuin tarvitaan.