Lentoyhtiö Finnairin vertailukelpoinen liiketulos kasvoi loka–joulukuussa ja oli noin 18 miljoonaa euroa voitollinen. Vielä toissa vuoden viimeisellä neljänneksellä yhtiö teki noin 65 miljoonaa euroa tappiota.
Liikevaihto kasvoi vuoden takaisesta 66 prosenttia noin 687 miljoonaan euroon. Myös matkustajien määrä kasvoi viimeisellä neljänneksellä miljoonalla 2,5 miljoonaan matkustajaan.
Loppuvuonna yhtiön kassavarat nousivat 1,52 miljardiin euroon.
– Finnairin kolmen vuoden akuutti kriisivaihe on nyt jäämässä taakse, ja jatkamme tervehtymisvaiheeseen, yhtiön toimitusjohtaja Topi Manner sanoo tilinpäätöstiedotteessa.
Mannerin mukaan yhtiö nettotulos oli loppuvuonna ensimmäistä kertaa voitollinen vuoden 2019 jälkeen. Tätä avitti Mannerin mukaan dollarin heikentyminen euroon nähden.
Lentoyhtiön koko vuoden vertailukelpoinen liiketulos jäi kuitenkin 164 miljoonaa euroa tappiolliseksi. Yhtiön hallitus esittää, ettei osinkoa jaeta.
Matkustaminen Kiinaan elpyy
Manner arvioi, että vuositasolla Finnairin saattaminen kannattavaksi on taipaleena pitkä ja toimintaympäristön vuoksi haasteellinen. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on johtanut kiihtyneeseen inflaatioon, kallistuneeseen polttoaineeseen ja siihen, ettei Finnair lennä Venäjän ilmatilassa.
Toisaalta Japani avautui loppuvuonna matkustukselle, ja myös Kiina on muuttanut koronaviruspolitiikkaansa niin, että lentäminen maahan voi elpyä vuoden aikana.
– Pandemian vaikutukset ovat näin ollen poistumassa, ja uskomme, että matkustusrajoitukset eivät enää kesän jälkeen vaikuta toimintaamme millään operoimallamme reitillä, Manner sanoo tulostiedotteessa.
Keskiviikkona julkistetun uuden ohjeistuksensa mukaan Finnair arvioi lentävänsä tänä vuonna 80–85 prosentin kapasiteetilla vuoteen 2019 verrattuna. Yhtiö arvioi matkustuksen kysynnän jatkuvan lyhyellä aikavälillä, mutta taloudellinen epävarmuus vaikeuttaa loppuvuoden näkymiä. Kiinan matkustuksen avautuminen myös kasvattaa kysyntää, yhtiö ennakoi.
Ensimmäinen neljännes jää yhtiön mukaan kuitenkin tyypillisesti tappiolliseksi siksi, että lentäminen on kausiluonteista.
Matkustamohenkilöstön kanssa neuvottelutulos
Tiedotustilanteessa keskiviikkona Manner kertoi, että yhtiö tavoittelee saavuttavansa koronapandemiaa edeltäneen kannattavuuden tason ensi vuoden puolivälissä. Kannattavuustaso tulee Mannerin mukaan saavuttaa riippumatta siitä, onko Venäjän ilmatila auki vai ei. Koronapandemian jäljiltä Finnair on myös Mannerin mukaan velkaantunut.
– Olemme pandemian heikentämiä, mutta nyt hyvää on se, että luvut ovat kääntyneet oikeansuuntaisiksi, hän sanoi tuloskatsauksessaan.
Finnair on myös hakenut säästöjä neuvottelemalla henkilöstöryhmien kanssa, ja yhtiö on Mannerin mukaan solminut säästösopimukset osan henkilöstöryhmistänsä kanssa.
Tiedotustilaisuudessa Manner kertoi Finnairin saavuttaneen neuvottelutuloksen myös matkustamohenkilöstön kanssa. Neuvottelut liittyivät Finnairin marraskuussa ilmoittamiin muutosneuvotteluihin, joissa yhtiö kertoi aikovansa ulkoistaa matkustushenkilöstönsä Thaimaan ja Pohjois-Amerikan reiteillään.
Mannerin mukaan ulkoistukset näillä reiteillä eivät ole enää tarpeen, jos neuvottelutulos hyväksytään. Osapuolten on määrä vahvistaa neuvottelutulos Mannerin tietojen mukaan lähipäivinä.