Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Markkinoiden alakulo heijastui Ilmarisen sijoitustuottoon

Työeläkeyhtiö Ilmarisen sijoitukset tuottivat viime vuonna tappiota. Sijoitusten tuotto oli –6,6 prosenttia, ja sijoitusvarallisuuden arvo laski 56,3 miljardiin euroon, kun se vuotta aiemmin oli 60,8 miljardia euroa.

Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen kertoo, että Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa, Euroopan energiakriisi, kiihtynyt inflaatio ja keskuspankkien kiristynyt rahapolitiikka synkistivät talousnäkymiä ja laskivat laajasti sijoitusmarkkinoiden tuottoja. Hänen mukaansa yhtiön vakavaraisuus pysyi vahvana, vaikka sijoitustuotto jäi negatiiviseksi.

– Vuosi 2022 oli Ilmariselle vahvan kasvun ja tehokkuuden parantamisen vuosi. Vakuutusmaksutulo kasvoi peräti 11 prosenttia, ja kustannustehokkuus parani ennätystasolle. Samaan aikaan toimintaympäristö sijoitusmarkkinoilla oli erittäin haastava, Pölönen kommentoi tiedotteessa.

Vakuutusmaksutulo nousi 6,6 miljardiin euroon. Kasvun taustalla on Ilmarisessa vakuutettujen työntekijöiden määrän ja palkkasummien kasvu sekä työeläkemaksuun tehty 0,45 prosenttiyksikön korotus. Ilmarisen mukaan kehitys oli vahvaa myös asiakashankinnassa.

Eläkepäätösten määrä kasvoi reippaasti

Eläkkeitä Ilmarinen maksoi viime vuonna 6,6 miljardia euroa, eli vakuutusmaksutulon verran. Eläkkeensaajia oli vuoden lopussa 459 000. Eläkepäätöksiä annettiin vuoden aikana yhteensä noin 75 000 kappaletta, ja ne lisääntyivät edellisvuodesta lähes 10 000:lla.

Ilmarinen kertoo, että erityisen suuri kasvu nähtiin osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen hakemusmäärissä. Näitä päätöksiä annettiin 8 606 kappaletta. Määrä on lähes kolminkertainen edellisvuoteen verrattuna.

– Poikkeuksellisen suuri indeksikorotus lisäsi kiinnostusta eläkkeen hakemiseen viime vuoden loppupuolella, Pölönen jatkaa.

Työkyvyttömyyseläkehakemusten määrä kasvoi viime vuonna viidellä prosentilla edellisvuodesta. Tämä tarkoittaa, että hakemusmäärissä palattiin koronapandemiaa edeltävälle tasolle.

Yhteensä työkyvyttömyyseläkkeelle tai kuntoutustuelle siirtyi 3 536 henkilöä. Ilmarisen mukaan yleisin diagnoosi työkyvyttömyyseläkkeen taustalla on jo useamman vuoden ajan ollut masennus.