Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Myräkkä tuo lunta etelään ja länteen 10–20 senttiä, huonon ajokelin lisäksi riskinä sähkökatkokset

Suomeen perjantaina illalla saapuvat tuulet ja matalapaine lumisateineen hankaloittavat liikennettä ja voivat aiheuttaa myös sähkökatkoksia, varoittaa Ilmatieteen laitos. Forecan mukaan osa sateista saadaan viikonloppuna myös räntänä tai vetenä.

Lunta kertyy sunnuntaipäivään mennessä eteläisissä ja läntisissä maakunnissa 10–15 senttimetriä, paikoin 20 senttiä. Eniten lunta on luvassa lähelle rannikkoa.

Runsas lumisade kertyy etenkin Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa puihin ja voi aiheuttaa paikallisia vahinkoja sekä sähkökatkoksia lauantaiaamusta alkaen.

Ilmatieteen laitos lisää, että huono ajokeli ja Etelä-Suomen talvilomaliikenne lisäävät liikenneonnettomuuksien todennäköisyyttä sekä lauantaina että sunnuntaina.

Liikennesää osin erittäin huono

Liikennesäästä on voimassa varoituksia kunakin viikonlopun päivänä. Perjantaina ajokeli on huono itäisessä Suomessa Kymenlaaksosta Kainuuseen sekä toisaalta Manner-Suomen lounaisosassa.

Lauantaina ajokeli voi olla jopa erittäin huono Etelä-Karjalassa sekä rannikkomaakunnissa aina Satakuntaan asti. Huonosta ajokelistä varoitetaan lauantaina linjalle Keski-Pohjanmaa–Pohjois-Savo asti.

Sunnuntaina kaasujalkaa on syytä säästellä maan länsipuoliskolla ja Lapin keskiosissa itärajalle asti. Sunnuntaina matalapaine väistyy vähitellen kaakkoon. Lumisade heikkenee sunnuntaina, mutta kylmenevä sää lisää liukkautta liikenneväylillä.

Useilla Suomen merialueilla merenkäynti on viikonloppuna navakkaa, osin jopa kovaa.

Koska talvilomakausi alkaa, liikenteestä odotetaan seuraavina viikonloppuina tavanomaista vilkkaampaa. Etelä-Suomessa talvilomat alkavat perjantaina.

Poliisi valvoo talvilomaliikennettä lähiviikot tehostetusti koko maassa. Valvontaa kohdistetaan eritoten vilkkaasti liikennöidyille tieosuuksille.

Poliisi ilmoittaa keskittyvänsä etenkin rattijuopumuksiin, ylinopeuksiin ja ajotapoihin. Lisäksi on määrä valvoa, että ajokeissa on kelien mukaiset renkaat.