Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oikeus: Afganistanin keskuspankin jäädytettyjä varoja ei saa antaa korvaukseksi WTC-iskun uhrien perheille

Afganistanin keskuspankin jäädytettyjä varoja ei voida käyttää korvausten maksamiseen vuoden 2001 syyskuun 11. päivän terrori-iskujen uhrien perheille. Asiasta päätti newyorkilainen liittovaltion tuomari George Daniels. Hänen mukaansa liittovaltion tuomioistuimilla ei ole oikeudellisia perusteita takavarikoida Afganistanin keskuspankin rahoja.

Yhdysvaltain keskuspankki jäädytti noin seitsemän miljardin dollarin edestä Afganistanin keskuspankin varoja toissa syksynä, kun Taleban-liike valtasi Kabulin ja syrjäytti Afganistanin hallinnon, jota Yhdysvallat tuki.

Muun muassa Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on pitänyt esillä mahdollisuutta, että jäädytetyistä varoista maksettaisiin korvauksia iskun uhrien perheille. Hän visioi vuosi sitten jakavansa Afganistanin keskuspankin jäädytetyn rahapotin kahtia. Puolet hän olisi antanut uhrien omaisille ja toisen puolen avuksi Afganistaniin.

Maksamalla korvaukset USA olisi tunnustanut Talebanin

Joukko syyskuun 11. päivän iskun uhrien omaisia haastoi taannoin Talebanin oikeuteen iskusta ja voitti. Sittemmin perheet ovat keskittyneet vaatimaan Talebanilta korvauksia menetyksistään. Perheiden tukena vaatimuksessa ovat olleet myös vakuutusyhtiöt, jotka maksoivat perheille korvauksia iskujen jälkeen.

Tuomarin päätöksen mukaan korvausvelvollinen on kuitenkin Taleban, ei Afganistanin valtio tai sen kansa. Lisäksi tuomari huomautti, että jos hän olisi määrännyt korvaukset maksettaviksi Afganistanin keskuspankin rahoista, hän olisi samalla tullut tunnustaneeksi Talebanin Afganistanin lailliseksi hallitukseksi, mihin hänellä ei ole Yhdysvaltain perustuslain mukaan oikeutta.

Yksikään valtio ei ole hyväksynyt Talebanin asemaa Afganistanin hallitsijana.

Afganistanin keskuspankki kertoi lausunnossaan olevansa tyytyväinen päätökseen. Sen sijaan perheitä edustanut asianajaja ilmoitti valittavansa päätöksestä.

Lähes 3 000 kuoli syyskuun 11. päivän iskussa

Yli 2 900 ihmistä kuoli syyskuun 11. päivänä vuonna 2001, kun neljä al-Qaida-terroristien kaappaamaa lentokonetta syöksyi päin New Yorkin World Trade Centerin kaksoistorneja, Pentagonin puolustusministeriörakennuksiin Washingtonissa ja pellolle Pennsylvaniassa. Afganistania tuolloin hallinnutta Talebania pidetään myös syyllisenä iskuun, sillä se suojeli al-Qaida-terroristeja.

Iskun jälkeen Yhdysvaltain silloinen presidentti George W. Bush lähetti maansa joukkoja sotimaan Afganistaniin. Al-Qaida-terroristeja suojellut silloinen Taleban-hallinto kaadettiin, mutta Talebanin ja Yhdysvaltojen tukeman Afganistanin hallituksen joukkojen väliset taistelut jatkuivat kaksi vuosikymmentä. Kun Yhdysvallat liittolaisineen vetäytyi Afganistanista toissa vuonna, Taleban otti maan nopeasti haltuunsa.

Afganistan oli jo ennen Talebanin valtaannousua täysin läntisen tuen varassa, ja sen kadottua maa ajautui vakavaan humanitaariseen kriisiin. Yli puolet maan 38 miljoonasta asukkaasta näkee nälkää, ja lähes neljä miljoonaa lasta kärsii aliravitsemuksesta.