Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaismatkustajat toivat kotimaahan kosolti alkoholia, kun ulkomaanmatkailu elpyi rajoitusten jälkeen

Ulkomailla viime vuonna matkustaneet suomalaiset toivat palatessaan kotimaahan runsaasti enemmän alkoholia kuin edellisvuonna. Asia käy ilmi THL:n tiistaina julkaisemasta tilastosta.

Matkailijat toivat mukanaan jopa 174 prosenttia enemmän alkoholijuomia kuin vuonna 2021. Viime vuonna suomalaiset toivat maahan matkoiltaan noin 37 miljoonaa litraa alkoholijuomia.

THL:n mukaan pandemiarajoitusten poistuminen ja ulkomaanmatkailun lisääntyminen selittävät matkustajien juomatuliaisten voimakasta lisääntymistä.

– Ulkomaanmatkailun rajoituksista luovuttiin asteittain vuoden 2022 alussa, ja se on näkynyt lisääntyneenä matkustamisena ja alkoholijuomien tuonnin merkittävänä kasvuna. Vaikka matkustajatuonnin kasvuprosentit ovat hurjia, tuotiin alkoholia ulkomailta viime vuonna 37 prosenttia vähemmän kuin ennen koronapandemiaa vuonna 2019, toteaa THL:n johtava asiantuntija Thomas Karlsson tiedotteessa.

Korvasivatko Viron-tuliaiset verkkokauppaa?

Suomalaiset ostivat suurimman osan matkoilta mukanaan tuomistaan alkoholijuomista viime vuonna Virosta tai laivalta Virosta palattaessa, juomalajista riippumatta. Suhteellisesti eniten kasvoi väkevien tuonti.

Tuonti kuitenkin keskittyi vain osaan matkailijoista: noin kolme viidesosaa ei palatessaan tuonut alkoholijuomia.

Alkoholin verkko-ostaminen puolestaan väheni viime vuonna yli viidenneksen vuodesta 2021. Alkoholijuomia ostettiin vuonna 2022 ulkomaisista verkkokaupoista 23 miljoonaa litraa.

Alkoholijuomien tuonnissa ulkomaanmatkoilta ja verkko-ostoissa painottuivat eri juomaryhmät. Matkustajien tuonnissa oli iso osuus väkevillä juomilla. Verkko-ostoissa puolestaan painottuivat miedommat juomat, eritoten oluet.

Puhtaaksi alkoholiksi muutettuna matkustajat toivat mukanaan kotimaahan neljä miljoonaa litraa alkoholia, ja verkkomyynnin määrä oli puolet siitä.

Vuonna 2021 matkustajien tuonnin ja verkkokaupan osuus oli yhteensä liki kymmenesosa alkoholin kokonaiskulutuksesta Suomessa. Vuoden 2022 kokonaiskulutuksen tiedot saadaan toukokuussa.