Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Texasilaistuomari voi kieltää aborttipillerit kaikkialla Yhdysvalloissa – Valkoinen talo varoittaa tuhoisista seurauksista

Yhdysvalloissa Valkoinen talo on ilmaissut huolensa Texasin osavaltiossa käynnissä olevasta oikeusjutusta, jonka seurauksena aborteissa laajalti käytetty lääke voidaan kieltää kaikkialla Yhdysvalloissa. Valkoisen talon mukaan seuraukset olisivat maalle tuhoisia.

Texasin oikeusjutussa on kyse mifepristoni-yhdisteestä, jota käytetään osana kahden aineen kuuria lääkkeellisissä raskaudenkeskeytyksissä. Yli puolet Yhdysvaltain aborteista tehdään mifepristonin avulla.

Texasin oikeusjutussa aborttia vastustavat ryhmät vaativat tuomaria määräämään, että Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA peruuttaisi myyntilupansa mifepristonille. Kanteen nostajat luonnehtivat sitä "vaaralliseksi" lääkkeeksi, jolle ei olisi koskaan pitänyt myöntää lupaa.

– Tämä päätös olisi ennenkuulumaton, ja luonnollisesti tuhoisa naisille, sanoi Valkoisen talon tiedottaja Karine Jean-Pierre.

Aborttipillerit nousivat arvoon arvaamattomaan korkeimman oikeuden vuoksi

Mifepristoni on ollut markkinoilla Yhdysvalloissa yli 20 vuotta. Aborttipillerien saatavuus yhdysvaltalaisille nousi entistä tärkeämmäksi sen jälkeen, kun maan korkein oikeus viime vuonna kumosi aiemman päätöksensä, joka turvasi aborttioikeuden liittovaltion tasolla.

Seurauksena osavaltiot saavat itse päättää aborttilainsäädännöstään, ja yli 10 osavaltiota onkin joko rajoittanut ankarasti abortteja tai kieltänyt ne käytännössä kokonaan. Aborttipillerien myynti on myös kielletty näissä osavaltioissa, mutta lääkettä haluavat ovat voineet ostaa sitä naapuriosavaltioista.

Aborttipillerejä on myyty myös postitse. FDA antoi vuoden 2021 lopulla päätöksen, joka mahdollisti aborttipillerien saamisen postitse pysyvästi, ei pelkästään poikkeustoimena koronapandemian aikana.