Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valeverkkokauppojen määrä kasvaa, varoittaa Kyberturvallisuuskeskus – näillä vinkeillä tunnistat huijaussivuston

Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan valeverkkokauppojen määrä on kasvanut verkko-ostamisen suosion myötä. Yhä useampi ihminen menettää keskuksen mukaan rahaa erehdyttyään tekemään ostoksia valekaupoissa.

Valeverkkokauppa tarkoittaa verkkokauppaa, joka muistuttaa ulkoasultaan lähes täysin tunnettujen brändien verkkosivuja, mutta niistä ostetut tuotteet saapuvat harvoin perille tai eivät vastaa tilattua. Valesivuston tunnistaminen oikeasta voi olla todella vaikeaa niiden yhdennäköisyyden vuoksi.

Valeverkkokaupat voivat toimia myös tietoja kalastelevina sivustoina, joten myös kuluttajien maksukorttitiedot tai pankkitunnukset ovat vaarassa päätyä rikollisten käsiin niiden kautta.

Mikäli olet ostanut tuotteita valeverkkokaupasta, on tärkeää olla nopeasti yhteydessä omaan pankkiin ja tehdä asiasta rikosilmoitus poliisille. Kaikki epäilyttäviltä vaikuttavat verkkokaupat eivät aina ole valeverkkokauppoja. Mikäli yhteystiedot ovat saatavilla, voi myyjään koittaa olla yhteydessä, jos jokin asia tilaamisessa arveluttaa.

Kyberturvallisuuskeskus varoittaa myös uudesta tekstiviestihuijauksen muodosta, jossa rikolliset houkuttelevat vastaanottajaa siirtämään vuokrarahoja rikollisille. Keskuksen mukaan rahallisia menetyksiä on jo aiheutunut.

Huijaustekstiviestejä lähettävät rikolliset esiintyvät yleisesti "Taloyhtiönä". Huijauksia liikkuu myös useiden eri vuokra-asuntoyhtiöiden nimissä.

Viesteissä kerrotaan vuokranmaksuun käytettävän tilinumeron vaihtuneen ja annetaan uusi tilinumero, johon vuokra tulisi jatkossa maksaa. Lisäksi viesteissä yritetään saada vastaanottaja hätääntymään väittämällä hänen vuokransa olevan maksamatta.

– Rikolliset pyrkivät hyväksikäyttämään ihmisten velvollisuudentuntoa ja vastuullisuutta. Laskuihin ja maksamiseen liittyvissä tilanteissa on tärkeää ajatella asia rauhassa loppuun saakka. Mikäli epäilyksiä herää, on laskun todenperäisyys hyvä varmistaa laskuttavalta taholta ennen kuin maksaa mitään, kommentoi tietoturva-asiantuntija Juuso Tunkelo Kyberturvallisuuskeskuksen tiedotteessa.