Unkarin hallitus, presidentti, pääministeri ja valtaosa parlamentaarikoista tukevat kaikki selvästi Ruotsin Nato-jäsenyyttä, Unkarin Ruotsissa vieraileva valtuuskunta sanoi tiistaina.
– Tuemme Ruotsin Nato-jäsenyyttä, sanoi valtuuskuntaa johtava Unkarin parlamentin varapuhemies Csaba Hende.
Ryhmä kertoi olleensa tyytyväinen tapaamiseensa Ruotsin valtiopäivien puhemies Andreas Norlénin kanssa.
Unkarin pääministerin Viktor Orbanin puoluetoveri Hende kuvaili tapaamisen olleen lämmin ja tulevaisuuteen tähtäävä sekä arvioi kohtaamisen antaneen perspektiiviä uudesta alusta.
Nórlen kommentoi vierailua osaltaan lyhykäisesti valtiopäivien julkaisemassa tiedotteessa. Hän kuvaili kohtaamisen olleen rakentava.
Hende: Ruotsalaiset levittävät valheita Unkarista
Tuen osoituksista huolimatta Hende syytti heti perään Ruotsin levittäneen valheita Unkarista. Henden mukaan Ruotsin ja Unkarin kahdenvälisiä suhteita on parannettava.
– Olisi toivottavaa, etteivät ruotsalaiset poliitikot, hallituksen edustajat ja EU-parlamentin jäsenet anna ymmärtää tai vihjaa, täysin epätosiin asioihin perustuen, että yksittäisessä maassa on puutetta oikeusvaltioperiaatteesta, Hende sanoi.
Uutistoimisto TT kysyi tiistaina Hendeltä, eikö Unkarissa ole hänen mukaansa ongelmia oikeusvaltioperiaatteen, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien ja median vapauden kanssa.
– En näe tuollaisia ongelmia, mutta kaikesta voidaan toki keskustella. Mutta valheita ei pitäisi levittää, Hende sanoi.
Hendeltä kysyttiin vielä suoraan, levittävätkö ruotsalaiset poliitikot valheita Unkarista.
– Kyllä, uskon niin, hän vastasi.
"Keskustelu voi olla ohi muutaman viikon sisällä"
Valtuuskunta jatkaa Ruotsista matkaa Suomeen, jossa se tapaa keskiviikkona eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen (kesk.) ja eduskuntaryhmien sekä ulkoasiain- ja puolustusvaliokuntien edustajia.
Unkari on Turkin lisäksi ainoa Nato-maa, joka ei ole vielä hyväksynyt Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä. Asian käsittelyä on Unkarissa siirretty useaan otteeseen viime syksystä lähtien. Toisin kuin Turkki, Unkari ei ole esittänyt erityisiä vaatimuksia Suomelle ja Ruotsille ratifiointinsa vastineeksi.
Unkarin parlamentin on odotettu tekevän päätös Nato-jäsenyyksien ratifioimisesta myöhemmin tässä kuussa. Hende kertoi tiistaina TT:lle, että keskustelu on täydessä vauhdissa parlamentissa ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä tukevat kaikki puolueet yhtä lukuun ottamatta.
– Jos kaikki menee hyvin, tällainen keskustelu on ohi muutaman viikon sisällä, hän lisäsi.
Nato-prosessi on tällä viikolla virkoamassa myös Turkin kanssa. Kolmikantaneuvottelut Turkin, Suomen ja Ruotsin välillä ovat jatkumassa torstaina Brysselissä.