
Noin 70 prosenttia naispuolisista säveltäjistä ja -sanoittajista kokee musiikkialan epätasa-arvoisena, selviää tekijänoikeusjärjestö Teoston koordinoimasta kyselytutkimuksesta.
Miehistä musiikkialan kokee epätasa-arvoisena 32 prosenttia, kun taas muunsukupuolisista näin kokee 77 prosenttia.
Lähes 30 prosenttia kyselyyn vastanneista naisista kertoi kokeneensa sukupuolesta johtuvaa syrjintää työssään säveltäjänä tai sanoittajana. Miehistä syrjintää oli kokenut viisi prosenttia, kun muunsukupuolisista vastaajista sitä oli kokenut 45 prosenttia.
Naisten kokemaan syrjintään ovat kuuluneet esimerkiksi kokemukset arvostuksen puutteesta ja vähättelystä. Syrjintää koettiin myös esimerkiksi palkkaeroissa ja miesten suosimisessa. Osa naisista on kokenut alalla myös seksuaalista häirintää ja halveksuntaa.
Sukupuolella vaikutusta musiikkiuralla etenemiseen
Osa tutkimukseen vastanneista naisista ja muunsukupuolisista koki, että heidän sukupuolensa on vaikuttanut negatiivisesti omaan uraan säveltäjänä ja sanoittajana.
Lähes puolet naisista ja yli kolme neljästä muunsukupuolisista arvioi, että sukupuolella on ollut negatiivisia vaikutuksia mahdollisuuksiin löytää oikeita verkostoja ja kumppaneita. Miehistä näin koki vain seitsemän prosenttia.
Neljäkymmentä prosenttia vastanneista naisista vastasi, että sukupuoli on vaikuttanut negatiivisesti etenemiseen omalla uralla. Samoin lähes 30 prosenttia vastanneista naisista kertoi sukupuolen vaikuttaneen negatiivisesti palkkaukseen tai palkkioihin.
Miehistä kuusi prosenttia kertoi sukupuolen vaikuttaneen etenemiseen ja neljä prosenttia palkkaukseen tai palkkioihin.
Merkittävimpinä ongelmina vallitsevat asenteet ja esikuvien puute
Suurimmiksi syiksi epätasa-arvolle nousivat musiikkialalla vallitsevat asenteet sekä naisten verkostojen ja esikuvien puute.
– Naisten ja muunsukupuolisten teoksia ei alitajuisesti oteta yhtä tosissaan. Sanon tämän itse miehenä, sanottiin yhdessä tutkimukseen tulleessa vastauksessa.
Tutkimuksessa esitettävien toimenpiteiden joukossa on listattuna musiikkialan rakenteiden, käytäntöjen ja asenteiden tietoinen ravistelu. Samalla alalle pitäisi lisätä avoimuutta ja monimuotoisuutta. Musiikintekijöiden toimeentuloon liittyviin ongelmiin toivottiin korjauksia ja musiikinopetukseen pitäisi saada parempaa tukea sekä kannustusta.
Tutkimuksen toteutti tutkimustoimisto Vastakaiku. Tutkimukseen vastasi 2 055 ihmistä, joista naisia oli 47 prosenttia, miehiä 46 prosenttia ja muunsukupuolisia kaksi prosenttia. Noin viisi prosenttia kyselyyn vastanneista ei halunnut kertoa sukupuoltaan.
Kyselyyn vastanneiden joukossa oli musiikin parissa toimivien lisäksi alan opiskelijoita ja nuoria musiikinharrastajia.