Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielenosoitukset ovat jatkuneet Georgiassa, oppositio ei luota hallitsevan puoleen lupaukseen ulkomaisia agentteja koskevan lain perumisesta – "He ovat Venäjän sätkynukkeja"

Georgian pääkaupungissa Tbilisissä tuhannet ihmiset kokoontuivat jälleen torstaina osoittamaan mieltään maan hallitusta ja Georgialainen unelma -puoluetta vastaan. Ulkomaiseksi agentiksi rekisteröitymistä vaativan lakiesityksen kirvoittamat mielenosoitukset jatkuivat jo kolmatta päivää.

Parlamentin edustalle kokoontunut ihmisjoukko heilutti Georgian, Ukrainan ja EU:n lippuja.

Lain vastustajien puolella niin ikään oleva Georgian presidentti Salome Zurabishvili puolestaan onnitteli mielenosoittajia ensimmäisestä "voitosta" sen jälkeen kun hallitus ilmoitti vetävänsä takaisin kiistellyn lakiesityksen.

Georgialainen unelma -puolueen mukaan lakiehdotus oli joutunut "huonoon valoon". Puolue kertoi aikovansa järjestää siitä julkisia konsultaatioita.

Lakiesityksen lopullinen hautaaminen edellyttäisi uuden parlamenttikäsittelyn järjestämistä, koska laki hyväksyttiin jo ensimmäisessä käsittelyssä. Uutta istuntoa ja äänestystä ei parlamentin mukaan ole kuitenkaan luvassa lähipäivinä, koska parlamenttirakennuksen kerrottiin vaurioituneen mielenosoituksissa.

– Varsinainen ongelma ei ole kadonnut mihinkään. He (hallitsevan puolueen jäsenet) ovat todistaneet olevansa Venäjän sätkynukkeja, 19-vuotias opiskelija Shota Kikaleishvili sanoi.

EU-jäsenyyshakemus vuosi sitten

Georgialainen unelma -puolueen lakiesityksen mukaan esimerkiksi tiedotusvälineet ja kansalaisjärjestöt, joilla on kansainvälisiä yhteyksiä, olisivat joutuneet rekisteröitymään. Myös Venäjällä on vastaavanlainen laki.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoo tilanteen naapurimaassa antavan aihetta huoleen.

EU:n edustusto Georgiassa puolestaan piti tervetulleena päätöstä lopettaa lain käsittely. Tviitissään EU kehotti Georgian johtoa palaamaan uudistusten tielle.

Georgia ilmoitti vuosi sitten yhtä aikaa Ukrainan ja Moldovan kanssa hakevansa EU:n jäsenyyttä. Kahdelle viimeksi mainitulle EU myönsi hakijamaan aseman viime kesänä, mutta Georgialta unioni sanoi edellyttävänsä vielä uudistuksia.

Georgian hallitus on vakuuttanut olevansa sitoutunut kansan suuren enemmistön kannattamaan pyrkimiseen sekä EU:n että Naton jäseneksi.