Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Iran vahvisti ruotsalais-iranilaisen miehen kuolemantuomion, mies ilmeisesti siepattiin Turkista Iraniin syksyllä 2020

Iranin korkein oikeus on vahvistanut terrorismista syytetylle Habib Chaabille langetetun kuolemantuomion. Chaabilla on sekä Iranin että Ruotsin kansalaisuus, mutta Iran ei tunnusta kaksoiskansalaisuutta.

Iranilaisen tuomioistuimen mukaan Chaab olisi johtanut Khuzestanin itsenäisyyttä tavoittelevaa separatistijärjestöä sekä toteuttanut maakunnassa useita pommi-iskuja. Esimerkiksi vuonna 2018 alueella iskettiin sotilasparaatiin Ahvazin kaupungissa. Iskussa kuoli viranomaisten mukaan 25 ihmistä ja yli 200 haavoittui.

Chaab katosi lentokentällä Turkissa lokakuussa 2020. Turkin viranomaiset syyttävät Irania miehen sieppaamisesta. Nyt vahvistetun kuolemantuomion Chaab sai viime joulukuun alussa.

Chaab on tuotu myös kameroiden eteen Iranin televisiossa, missä hän on tunnustanut tekonsa. Tällaiset "tunnustukset" on yleensä saatu kidutuksen seurauksena.

Ruotsin ulkoministeriön mukaan ruotsalaisviranomaiset eivät ole pyynnöistä huolimatta päässeet tapaamaan Ruotsissa useita vuosia maanpaossa elänyttä Chaabia.

Iranissa on parhaillaan vastaavassa tilanteessa myös toinen ruotsalais-iranilainen mies. Lääkäri ja tutkija Ahmadreza Djalali on tuomittu kuolemaan syytettynä vakoilusta Israelin hyväksi. Hänen teloituksensa ajankohtaa on lykätty useasti.