Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Siivoojien ja kiinteistönhoitajien laaja lakko toteutuu – viime hetken neuvotteluissa ei sopua

Siivoojien ja kiinteistönhoitajien laaja lakko alkaa ensi yönä. Lakon toteutuminen varmistui, kun Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Kiinteistötyönantajat eivät päässeet sopuun viime hetken neuvotteluissaan iltapäivällä.

PAM oli jo aiemmin tänään hylännyt valtakunnansovittelijan eilen tekemän sovintoehdotuksen.

Lakko alkaa heti vuorokauden vaihduttua torstaiksi. Kaksipäiväisen lakon piirissä on noin 25 000 työntekijää 16 yrityksessä. Lakko koskee kiinteistöpalvelualan työehtosopimuksen alaisia töitä muun muassa ISS Palvelut Oy:ssä, Kotikatu Oy:ssä, RTK-Palvelu Oy:ssä sekä SOL Palvelut Oy:ssä.

Erimielisyyttä palkkaratkaisusta

PAM kertoo tavoittelevansa lakolla parempaa palkkaa pienituloisille työntekijöille.

– Lakko on ainoa keinomme vaikuttaa työnantajayrityksiin tässä vaiheessa. Pahoittelemme mahdollista haittaa asiakkaille, joihin lakko vaikuttaa, sanoo PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen tiedotteessa.

PAMin mukaan inflaatio on iskenyt nimenomaan pienituloisiin, joita työskentelee paljon esimerkiksi kiinteistöpalvelualalla.

Rönni-Sällinen kertoi aiemmin tänään STT:lle, että PAM hylkäsi valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen, koska siinä ollut palkkaratkaisu jäi liian matalaksi. Työnantajapuoli olisi hyväksynyt sovintoehdotuksen.

Koskettaa laajaa kirjoa toimialoja ja -paikkoja

Siivoojien ja kiinteistönhoitajien lakko vaikuttaa hyvin laajaan kirjoon erilaisia toimialoja ja -paikkoja ympäri Suomen. Lakko koskettaa esimerkiksi kauppoja, toimistoja ja virastoja, julkista liikennettä, teollisuuslaitoksia sekä hotelleja. Lisäksi lakko vaikuttaa muun muassa taloyhtiöiden huoltotöihin sekä kotisiivoukseen.

PAMin puheenjohtaja Rönni-Sällinen kertoi STT:lle eilen, että noin kolmannes alan työntekijöistä on lakon piirissä.

Kohteita, joissa yritykset huolehtivat siivouksesta ja kiinteistöhuollosta, on PAMin mukaan tuhansia.

Lakon ulkopuolelle on rajattu erikoissairaanhoidon kirurgisiin toimenpiteisiin liittyvät siivoustyöt, sellaiset elintarviketeollisuuden toimipaikat, joissa on eläinten teurastustoimia sekä ydinvoimaloiden siivous- ja kiinteistöhuoltotyöt.

Lakko ei koske hätätyötä eikä tehtäviä, joissa se vaarantaisi yhteiskunnalle elintärkeitä toimintoja tai aiheuttaisi yleiselle edulle huomattavaa vahinkoa. Työnantajien on tullut hakea näiden osalta erillistä poikkeuslupaa PAMista.

PAMin järjestöjohtaja Risto Kalliorinne kertoi STT:lle eilen, että poikkeuslupia on haettu noin viiteensataan kohteeseen. Lupia on myönnetty joitakin kymmeniä.

– Poikkeuslupia on myönnetty suurella harkinnalla ja sellaisiin kohteisiin, joissa arvioidaan, että on olemassa vaara ihmishengelle tai yleiselle turvallisuudelle, hän sanoi.

Kolmas lakko uhkaa kulman takana

Ensi viikolle on annettu ilmoitus kiinteistöpalvelualan kolmannesta lakosta. Se alkaisi ensi viikon torstaina ja kestäisi kolme vuorokautta. Tuolloin lakon piiriin kuuluisi noin 27 000 työntekijää 18 yrityksessä.

Ensimmäinen, pienempi lakko oli viime viikolla.

Kiinteistöpalvelualan työriidan sovittelu jatkuu ensi maanantaina, kertoi valtakunnansovittelijan toimisto Twitterissä.