Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Revontulien todennäköisyys koholla maan etelä- ja keskiosissa

Alkuyö saattaa tarjota parhaat mahdollisuudet revontulien havaitsemiseen.

Revontulien todennäköisyys on koholla maan etelä- ja keskiosissa tänään ja huomenna, kertoo Ilmatieteen laitos. Magneettinen aktiivisuus on koholla, ja pienet myrskyjaksotkin ovat mahdollisia.

Ilmatieteen laitos kertoi tänään iltapäivällä, että meneillään on magneettinen myrsky.

– Jos aktiivisuus jatkuu iltaan asti, tänään on hyvät mahdollisuudet revontulille myös eteläisessä Suomessa, Ilmatieteen laitos tviittasi.

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa kommentoi, että sääennuste ei näytä kovin lupaavalta Lapin eteläpuolella. Ursa kuitenkin sanoo, että taivasta kannattaa pitää silmällä pimeän tullen, jos pilvipeite tai sumu eivät sittenkään häiritsisi ja revontulia pääsisi näkymään.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jouko Korhonen arvioi, että Etelä-Suomessa parhaat mahdollisuudet revontulien havaitsemiseen voisivat olla alkuyöstä, suunnilleen kello 22–02. Yön edetessä pilvisyyden ja sumun todennäköisyys kasvaa.

– Alkuyöhön tähtäisin ja toivoisin, että jokin selkeämpi alue kohdalle sattuu, Korhonen sanoo STT:lle.

Lauantaina magneettinen aktiivisuus alkanee hiipua

Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla kerrotaan, että Maahan alkaa vaikuttaa tänään seuraava suurempi koronan aukko. Lisäksi pieni massapurkaus voi hipaista Maata.

Koronan aukko tarkoittaa Auringon uloimmassa kaasukehässä eli koronassa olevaa aluetta, jossa Auringon magneettikenttä on rakenteeltaan avoin eikä pidättele aurinkotuulen lähtöä.

Massapurkaus taas on tapahtuma, jossa Auringon pinnalta irtoaa avaruuteen tavanomaista aurinkotuulta tiheämpi kaasupilvi.

Lauantaina magneettinen aktiivisuus alkaa todennäköisesti jo hiipua, Ilmatieteen laitos arvioi. Lauantaina revontulien todennäköisyys on ennusteen mukaan pienehkö maan etelä- ja keskiosissa.

Lapissa revontulet ovat yleisiä rauhallisenkin avaruussään aikana.