Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saksassa lakko on pysäyttänyt valtaosan lento- ja raideliikenteestä – maanteillä kuitenkin vältytty liikennekaaokselta

Saksassa valtaosa maan lento- ja raideliikenteestä on tänään pysähdyksissä julkisen alan työntekijöitä edustavan ammattiliiton Verdin ja kuljetusalan ammattiliiton EVG:n työseisauksen vuoksi.

Lakko vaikuttaa myös busseihin ja lähiliikenteeseen, sillä monet lähi- ja paikallisjunien sekä bussiyhtiöiden työntekijät ovat EVG:n jäseniä.

Ennakkotietojen mukaan ainakin seitsemässä Saksan kuudestatoista osavaltiosta on luvassa pahoja häiriöitä myös lähiliikenteessä. Näiden joukossa ovat Saksan runsasväkisimmät osavaltiot.

Lakon uskotaan saksalaismedian mukaan nousevan laajimmaksi kolmeen vuosikymmeneen. Münchenin lentokentällä matkatavaroiden käsittelijöiden ja turvatarkastuksessa työskentelevien työnseisaus alkoi jo eilen.

Finnair on perunut tämän päivän lennot Hampuriin, Düsseldorfiin, Frankfurtiin sekä Müncheniin. Lennot Berliiniin toteutetaan sen sijaan suunnitellusti lakosta huolimatta, Finnairista kerrottiin eilen STT:lle.

Vaikka työnseisaus kestää vain tämän päivän, ulottuvat sen kerrannaisvaikutukset pitkälle tulevaan viikkoon.

Valtiollinen rautatieyhtiö Deutsche Bahn on niin ikään ilmoittanut, etteivät kaukojunat kulje maanantaina työnseisauksen vuoksi.

Aamun menoliikenne sujui rauhallisesti

Lakon takia maanantaille oli ennakoitu liikennekaaosta, mutta aamun menoliikenne sujui maanteillä rauhallisesti eikä suurempia ruuhkia muodostunut, saksalaislehdet Bild ja Der Spiegel uutisoivat tänään aamupäivällä.

Lehtien mukaan esimerkiksi Saksan väkirikkaimmassa osavaltiossa Nordrhein-Westfalenissa aamuruuhkia oli normaalia maanantaita vähemmän. Monien työntekijöiden uskottiin jääneen etätöihin tai ottaneen vapaapäivän.

Palkkaneuvottelut jumissa viikkokausia

Ammattiliitot yrittävät vauhdittaa työnseisauksella työnantajien kanssa käytäviä neuvotteluja, jotka ovat olleet jumissa viikkokausia. Liittojen mukaan tarjotut palkankorotukset ovat surkeita, kun otetaan huomioon edelleen valtoimenaan laukkaava inflaatio.

Verdin johtaja Frank Werneke myönsi Phoenix-uutiskanavan haastattelussa, että lakko voi aiheuttaa vaikeuksia monille työmatkalaisille ja lomailijoille. Hän kuitenkin perusteli lakon tärkeyttä palkkasopimuksen tavoittelussa.

– Työtaistelu, jolla ei ole mitään vaikutuksia, on hampaaton. Parempi yhden päivän rasitus ja toivo palkkasopimuksesta kuin viikkoja kestävät työtaistelutoimet, Werneke sanoi.

---

Lähteenä myös AFP.