Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolme nuorta joutui nöyryyttävän väkivallan uhreiksi Hämeenlinnassa, tekoja kuvattiin someen – kahdelle syytetylle ehdollista

Kanta-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut kaksi nuorta ehdolliseen vankeuteen pahoinpitelyjen sarjasta, jossa kolme nuorta miestä joutui oikeuden mukaan nöyryyttävän ja jopa sadistisen väkivallan uhreiksi.

Tuomitut kuvasivat tekoja sosiaaliseen mediaan. Nämä kuvat ja videot olivat jutussa myös keskeisenä näyttönä.

Syytteissä oli kyse useiden päivien aikana tehdyistä väkivallanteoista muun muassa Hämeenlinnassa viime vuoden loppiaisen tienoilla. Tapahtumat käynnistyivät 5. tammikuuta Hämeenlinnasta. Yhteensä viiden päivän aikana tuomitut ja uhrit viettivät aikaa autoillen ja eri asunnoissa Hämeenlinnan lisäksi ainakin Kouvolassa, Valkeakoskella ja Janakkalassa.

Käräjäoikeuden mukaan kyse oli useamman päivän "päihde- ja sekoilujaksosta". Uhreja muun muassa lyötiin päähän, hakattiin jatkojohdoilla, poltettiin tupakalla ja viillettiin mattoveitsellä. Kaikki teot eivät kohdistuneet kaikkiin uhreista.

Käräjäoikeuden mukaan kaksi uhreista myös pakotettiin virtsaamaan toistensa suuhun ja nuolemaan tuomittujen kenkiä. Uhrit kertoivat suostuneensa alistaviin tekoihin, koska he olivat sitä ennen joutuneet väkivallan kohteiksi ja tuomitut olivat uhkailleet ja painostaneet heitä.

"Merkittävää halveksuntaa kanssaihmistä kohtaan"

Oikeudessa teoille ei selvinnyt mitään järjellistä syytä. Uhrit eivät esimerkiksi provosoineet tekijöitä millään tavalla.

Oikeuden mukaan väkivallan tarkoituksena oli alistaa ja nöyryyttää uhreja.

– Teot ovat osoittaneet merkittävää halveksuntaa kanssaihmistä ja yleisemminkin ihmisarvoa kohtaan, ja ne ovat olleet luonteeltaan kohteitaan sekä fyysisesti että henkisesti vahingoittavia ja alistavia. Tekoja on ollut lukuisia ja ne ovat kohdistuneet pidemmän ajan kuluessa alisteisessa asemassa oleviin henkilöihin, oikeus kirjoitti tuomiossaan.

Rangaistusta määrätessään käräjäoikeus huomioi, että tekoaikaan 18-vuotias syytetty myönsi syytteet pääosin ja pyrki selvittämään rikoksiaan. Oikeuden mukaan miehen henkilökohtaisessa taustassa oli myös tekijöitä, joiden kannalta ehdottoman vankeuden määrääminen olisi ollut erityisen vahingollista.

Oikeus tuomitsi hänet puolentoista vuoden ehdolliseen vankeuteen. Koska ehdollista vankeutta ei oikeuden mukaan voitu pitää yksin riittävänä seurauksena miehen teoista, se määräsi hänet myös suorittamaan 80 tuntia yhdyskuntapalvelua.

Myös toisen tuomitun, tekoaikaan 15-vuotiaan tytön, olosuhteiden katsottiin puhuvan ehdottoman vankeusrangaistuksen määräämistä vastaan. Käräjäoikeus tuomitsi hänet vuoden ja yhden kuukauden ehdolliseen vankeuteen sekä maksamaan sata päiväsakkoa, joista kertyy hänen tuloillaan 600 euroa.

Jutussa oli alun perin myös kolmas syytetty, mutta syyttäjä luopui syytteestä häntä vastaan. Käräjäoikeus antoi tuomionsa perjantaina.