Venäjä on levittänyt viime päivinä eri kanavissa ja sosiaalisessa mediassa niinkin kehnosti lavastettua propagandavideota, että sitä kritisoivat jopa Venäjä-mieliset propagandistit, Telegram-kanavat ja muut Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa tukevat. Asiasta kertoo muun muassa amerikkalainen uutiskanava CNN ja Ukrainan sotilastiedustelu.
Väitetyn ukrainalaisnaisen kojelautakameralla kuvatussa videossa ukrainalainen sotilasauto pysäyttää naisen metsätiellä. Videolla väitetysti ukrainalainen sotilas tivaa agressiivisesti naisen asiakirjoja.
– Saasta, anna minulle asiakirjasi, sotilas sanoo naiselle.
Videolla venäläisellä korostuksella ukrainaa puhuvan naisen kyydissä on pieni tyttö, mahdollisesti hänen tyttärensä, jonka kanssa tämä puhuu videolla venäjää.
Kuultuaan naisen ja tytön puhuvan venäjää, väitetty ukrainalaissotilas haukkuu heitä lisää ja ampuu rynnäkkökiväärillään useita laukauksia ilmaan pelotellakseen tyttöä.
Videota on jaettu laajasti venäläisillä Telegram-kanavilla ja Venäjän ulkoministeriö sekä Venäjän Lontoon-suurlähetystö ovat julkaisseet sen Twitter-sivuillaan.
Twitterin avoimien lähteiden analyytikot paikansivat videon kuvauspaikan Venäjän miehittämälle alueelle Itä-Ukrainan Donetskissa. CNN:n oma analyysi paikansi videon Makijivkan kaupungin laitamille, noin 30 kilometrin päähän taisteluiden etulinjasta.
Ukrainan sotilastiedustelu nostaa esille omassa analyysissaan, että sotilaiden käyttämäksi lavastettu auto on koristeltu natsi-Saksan asevoimien Wehrmachtin käyttämällä ristillä, joka on eri kuin Ukrainan asevoimien käyttämä risti. Saman auton runko on myös venäläisvalmisteinen, eikä kyseistä runkoa ole koskaan toimitettu Ukrainaan.
Lisäksi analyysissa muistutetaan, että kojelautakameroiden käyttö kiellettiin sodan syttyessä koko Ukrainan alueella. Myös videota kutsutaan kehdosti editoiduksi.
Muun muassa yli 300 000 ihmisen seuraama Venäjä-mielinen Telegram-kanava Zapiski Veterana tunnustaa videon olevan Venäjän lavastama.
– Video on väärennös. Epäonnistunut harjoitus. Meillä on vielä opittavaa tällaisten tiedotusoperaatioiden toteuttamisessa, kanavalla kirjoitetaan.
Venäjän ulkoministeriö poisti jakamansa videon Twitteristä sen paljastuttua lavastukseksi. Britannian-suurlähetystön tililtä video löytyi edelleen keskiviikkoaamuna kello 7.40 mennessä.