Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Transihmisten oikeuksia rajoittavia lakiesityksiä on käsittelyssä liki jokaisessa USA:n osavaltiossa – "Tavoitteena horjuttaa kehollista itsemääräämisoikeutta"

Yhdysvalloissa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia heikentävät lait ovat lisääntyneet huomattavasti viimeisen vuoden aikana. Kohteena ovat erityisesti olleet transihmiset.

Transvastaisia lakiesityksiä on tällä hetkellä eri osavaltioissa käsittelyssä yhteensä 260, ja niitä on kaikissa paitsi kahdessa osavaltiossa, kertoo Trans Formations Project -järjestön varainhoitaja Holly Parsons STT:lle.

– Tähän mennessä 69 lakiesitystä on mennyt läpi tänä vuonna, ja 21 osavaltiota eli hieman alle puolet maasta on vahvistanut näitä lakeja. Puolet kaikista esitetyistä terveydenhuoltokielloista on mennyt läpi maaliskuun aikana. Ne ovat lakeja, jotka rajoittavat pääsyä terveydenhuoltoon transnuorille ja joissain tapauksissa myös aikuisille, Parsons luettelee.

– Kyllä, tilanne on aika huono, en aio valehdella tai kaunistella asiaa.

Trans Formations Project on transihmisten vuonna 2021 perustama ruohonjuuritason järjestö, joka seuraa Yhdysvalloissa transvastaisia lakiesityksiä ja vahvistettuja lakeja sekä tiedottaa niistä ja niiden vaikutuksista.

Tänään vietetään jokavuotista kansainvälistä transnäkyvyyden päivää. Päivän tarkoituksena on kiinnittää huomiota transihmisten saavutuksiin, arkeen ja ihmisoikeustilanteeseen.

Ihmisoikeusjärjestö Setan mukaan transihmisen sukupuoli-identiteetti tai sukupuolen ilmaisu eroaa odotuksista sille sukupuolelle, johon heidät syntymähetkellä määriteltiin.

Joka neljäs transnuori asuu osavaltiossa, jossa sukupuolenkorjaushoidot on kielletty alle 18-vuotiailta

Yhdysvalloissa monet transvastaisista lakiesityksistä tähtäävät sukupuolenkorjaushoitojen rajoittamiseen. Sukupuolenkorjauksella tarkoitetaan lääketieteellisiä ja juridisia toimenpiteitä, joiden avulla transihminen voi elää omassa sukupuolessaan.

Lisäksi lakiesityksissä esitetään muun muassa drag-esitysten rajoittamista. Drag on taidemuoto, jossa muun muassa pukeutumisen avulla leikitellään sukupuolilla ja sukupuolirooleilla.

Drag-kiellot vaikuttavat myös transihmisiin, sillä julkisten drag-esitysten kieltämisellä uhataan myös muita sukupuoltaan epätyypillisesti ilmaisevia ihmisiä.

Parsons kertoo, että usein lakiesitykset lähtevät näennäisesti pienestä ja laajenevat suuremmaksi. Monissa osavaltioissa transvastaiset lait ovat alkaneet esimerkiksi kouluissa transihmisten urheilukilpailukiellolla tai kiellolla, jolla transihmisiä on estetty käyttämästä sukupuoli-identiteettinsä mukaista vessaa.

– Tällaiset vaikuttavat transnuoriin. "Jos sukupuolen korjaaminen on vaarallinen idea, meidän täytyy suojella lapsia siltä idealta", ajatellaan. Näiden lakiesitysten tavoitteena on horjuttaa kehollisen itsemääräämisoikeuden ajatusta, Parsons kuvailee.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Campaignin mukaan Yhdysvalloissa joka neljäs transnuori asuu osavaltiossa, jossa sukupuolenkorjaushoidot on kielletty alle 18-vuotiailta. Näiden lisäksi toinen neljännes transnuorista asuu osavaltioissa, joissa hoitoja ollaan rajoittamassa. Järjestön mukaan Yhdysvalloissa elää 300 000 iältään 13–17-vuotiasta transnuorta.

Suomessa maanantaina voimaan tulevan uuden translain mukaan täysi-ikäiset voivat korjata oman juridisen sukupuolimerkintänsä oman selvityksensä perusteella, ja sukupuolen oikeudellinen vahvistaminen eriytetään lääketieteellisistä tutkimuksista ja hoidoista.

Alaikäiset on jätetty lain ulkopuolelle. Asiantuntijat ja järjestöt ovat sanoneet, että tämä on vastoin lapsen oikeuksia ja etua.

"Lait kaatuvat, koska ihmiset nousevat vastustamaan niitä"

Ihmisoikeusjärjestöjen, kuten ACLU:n, mukaan Yhdysvalloissa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia rajoittavia lakiesityksiä on tällä hetkellä käsittelyssä kaikkian yli 430.

Kaikista esityksistä ei kuitenkaan tule lakeja. Parsonsin mukaan monet esityksistä kaatuvat osavaltioissa komiteakäsittelyssä.

– Seurannan aloittamisen jälkeen olemme nähneet yli 300:n (transvastaisen) lakiesityksen kaatuneen. Ne kaatuvat, koska ihmiset nousevat vastustamaan niitä, Parsons kertoo.

Parsons korostaa, että muutosta saadaan vain aktiivisella toiminnalla ja vaikuttamalla lainsäätäjiin.

– Nyt on transihmisten liittolaisten, kaikkien transihmisten ja kaikkien niiden, jotka ovat koskaan rakastaneet, tukeneet tai välittäneet transihmisestä, vuoro nousta esiin ja saada äänensä kuuluviin. Jos soitat lainsäätäjille ja saat äänesi kuuluviin, on mahdollisuus, että useampi näistä laeista kaatuu.

Lait eivät kuitenkaan synny vasta poliitikkojen ideoista, Parsons muistuttaa. Kaikki alkaa omasta ympäristöstä, naapurista ja lähipiiristä.

– Jos tuet transoikeuksia, puhu niiden puolesta. Jos kuulet tuntemiesi ihmisten olevan transfobisia, on jokaisen meidän vastuulla nousta vastaan ja sanoa, että tuen näitä ihmisiä ja he ansaitsevat kunnioitusta, Parsons sanoo.

Moni asia on Parsonsin mukaan Yhdysvalloissa kuitenkin myös hyvin. Hän näkee ihmisten puolustavan transihmisten oikeuksia, ja monissa osavaltioissa on vahvistettu myös useita transoikeuksia puolustavia lakeja, kuten terveydenhuoltoa takaavia ja syrjimättömyyttä turvaavia lakeja.

– Vaikka tilanne kuulostaa ankealta, arviomme on, että jokaista kahta transvastaista lakiesitystä kohden on myös yksi transoikeuksia ajava lakiesitys, hän sanoo.

- - - - -

Korjattu kello 21.30: Trans Formations Projectin arvion mukaan jokaista kahta transvastaista lakiesitystä kohden on myös yksi transoikeuksia ajava lakiesitys. Aiemmin kerrottiin, että esityksiä on yksi yhtä kohden.