Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Erdogan on vahvistanut Suomen Nato-jäsenyyden ratifioinnin – asia julkistettiin tänään Turkin virallisessa lehdessä

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on vahvistanut maan parlamentin päätöksen Suomen Nato-jäsenyyden ratifioinnista, ja ratifiointi on julkaistu maan virallisessa lehdessä.

Asia on tämänpäiväisessä Turkin virallisen lehden numerossa.

Turkin parlamentti ratifioi Suomen Nato-jäsenyyden äänin 276–0 myöhään torstai-iltana tuntikausia kestäneen maratonistunnon päätteeksi. STT seurasi äänestystä parlamentin oman televisiokanavan suorasta lähetyksestä. Parlamentin päätökselle tarvittiin vielä Erdoganin vahvistus, joka saatiin huomattavasti odotettua nopeammin.

Unkari toimittanut jo ratifiointiasiakirjansa Washingtoniin

Aiemmin Suomen Nato-jäsenyyden ratifioinut Unkari toimitti oman ratifiointiasiakirjansa perille Washingtoniin jo perjantaina. Ratifiointiasiakirjat talletetaan Yhdysvaltain ulkoministeriöön Washingtonissa.

Kun Unkarin ja Turkin asiakirjat on talletettu, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kutsuu Suomen liittymään jäseneksi. Seuraavana vuorossa on Suomen ulkoministerin Pekka Haaviston (vihr.) allekirjoittaman liittymiskirjan tallettaminen ulkoministeriöön Washingtonissa. Tämä on se hetki, jolloin Suomesta tulee Naton jäsen.

Ulkoministeriön mukaan Suomen Nato-jäsenyyden etenemisaikataulu riippuu nyt siitä, milloin Turkki pystyy omat asiankirjansa jättämään.

– Meillä ei sen tarkempaa arvioita tällä hetkellä ole. Heillä on tietysti kaikki mahdollisuudet tehdä se lähipäivinä, mutta emme pysty sen tarkemmin nyt sitä aikataulua arvioimaan, ministeriön viestinnästä kerrottiin STT:lle lauantaina.

Myös se, kuka Suomen liittymiskirjan käytännössä toimittaa Yhdysvaltain ulkoministeriöön Washingtoniin, vahvistuu ministeriön mukaan vasta myöhemmin.

Suomen ja Ruotsin odotettiin pitkään liittyvän Natoon yhtä aikaa, minkä vuoksi maiden mahdollisista ratifioinneista toistensa jäsenyyksille ei syntynyt keskustelua. Asia ei tule kuitenkaan eteen myöskään nyt, kun Suomi on liittymässä Natoon ennen Ruotsia. Suomen eduskunnassa hyväksytty hallituksen esitys Nato-jäsenyydestä nimittäin pitää sisällään ajatuksen myös Ruotsin liittymisestä puolustusliittoon.

"Jäsenyys on päivien päässä"

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kommentoi tilannetta tänään tviitissään.

– Jos viimeisetkin palaset saadaan loksahtelemaan kohdalleen, pääsiäistä vietetään Suomessa Naton tuoreena jäsenmaana.

Myös Ulkopoliittisen instituutin tutkija Henri Vanhanen tviittasi, että jäsenyys on nyt enää päivien päässä.

Ulkoministeri Haavisto puolestaan sanoi Ylen haastattelussa, että Naton pääsihteerin kutsu Suomelle voi tapahtua minä päivänä tahansa, esimerkiksi maanantaina tai tiistaina.

– Jos tämä Turkin tallennus etenee niin kuin on ajateltu, ensi viikon tai seuraavan viikon aikana voisi olla näitä ratkaisevia askeleita, Haavisto sanoi Ylelle.

Presidentti Sauli Niinistö kiitti jo perjantaina Twitterissä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi julkaistussa lausunnossaan kaikkia 30:tä Naton jäsenmaata siitä, että nämä ovat ratifioineet Suomen jäsenyyden liittokunnassa. Niinistö julkaisi kiitoksensa pian sen jälkeen, kun Turkin parlamentti oli hyväksynyt Suomen Nato-jäsenyyden.

– Haluan kiittää (Nato-maista) jokaista niiden osoittamasta luottamuksesta ja tuesta. Suomesta tulee vahva ja kyvykäs liittolainen, joka on sitoutunut liittokunnan turvallisuuteen, Niinistö sanoi.

Presidentti ei unohtanut naapurivaltiota, jonka jäsenyyttä Turkki ei ole vielä hyväksynyt.

– Suomi on nyt valmis liittymään Natoon. Odotamme, että saamme Ruotsin rinnallemme jäseneksi niin pian kuin mahdollista, hän jatkoi.

Myös pääministeri Sanna Marin (sd.) kiitti maita tuesta niin ikään kolmella kielellä ja muistutti Suomen tuesta Ruotsille.

Stoltenberg odottaa innolla, että Suomen lippu nousee salkoon

Naton pääsihteeri Stoltenberg keskusteli perjantaina Turkin äänestyksen jälkeen presidentti Niinistön kanssa puhelimessa ja onnitteli tätä historiallisesta hetkestä. Asiasta lausunnossaan kertoneen Stoltenbergin mukaan Suomen liittyminen Natoon tekee sekä Suomesta että Natosta vahvemman.

Hän lisäsi Twitterissä odottavansa innolla, että Suomen lippu nostetaan lähipäivinä salkoon Naton päämajalla Brysselissä.

Stoltenberg sanoi myös toivovansa, että pystyy toivottamaan Ruotsin Naton täysjäseneksi mahdollisimman pian.

– Kaikki jäsenet ovat samaa mieltä siitä, että Ruotsin ratifiointiprosessin saattaminen päätökseensä on kaikkien etu, hän lisäsi.

--

Juttua on korjattu kello 17.35. Presidentti Niinistö kiitti Naton jäsenmaita Twitterissä perjantaina, ei torstaina, kuten jutussa aiemmin virheellisesti luki.