Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaiset luottavat omiin mediataitoihinsa, mutta eivät muiden

Suomalaiset arvioivat omat mediataitonsa keskimäärin lähes kiitettäviksi, kertoo tuore tutkimus. Muiden taitoja pidettiin sen sijaan vain hyvinä tai tyydyttävinä. Nuorimmat vastaajat olivat luottavaisimpia muiden taitojen suhteen. Kriittisimpiä olivat 25–34-vuotiaat.

– Vaikka ihmiset tyypillisesti arvioivat omat taitonsa muiden taitoja paremmiksi, voi tässä kuitenkin syntyä jonkinasteinen huoli, ovatko suomalaiset liiankin luottavaisia omiin mediataitoihinsa, pohtii tutkimus- ja markkinointijohtaja Sirpa Kirjonen Sanomalehtien Liiton tiedotteessa.

– Voi olla, että emme tunnista esimerkiksi aina vain taidokkaampia vaikutuskeinoja, joilla meitä voidaan johtaa harhaan.

Tutkimukseen vastanneet pitivät mediataitoja erittäin tärkeinä ja journalismia tärkeänä osana demokraattista yhteiskuntaa. Sanomalehdet arvioitiin tutkimuksessa luotettavimmiksi ja kiinnostavimmiksi medioiksi.

Isot erot omissa ja muiden pisteissä

Vastaajat arvioivat median käyttämiseen, sisällön tuottamiseen ja luotettavuuden arvioimiseen liittyviä taitoja asteikolla 1–10. Omat taidot arvioitiin kaikilla osa-alueilla muiden taitoja korkeammiksi.

Tärkeimpinä taitoina pidettiin lukutaitoa, tietoturvasta ja yksityisyydestä huolehtimista sekä kykyä etsiä tietoa erilaisista lähteistä. Näissä vastaajat myös arvioivat omat taitonsa erittäin hyviksi.

Muiden taidot arvioitiin joka kategoriassa selvästi omia huonommiksi. Esimerkiksi omat tietojen etsimisen taidot saivat keskimäärin 8,6 pistettä, mutta muiden taidot arvioitiin seitsemän pisteen arvoisiksi.

Tutkimuksessa haastateltiin 1 100 yli 12-vuotiasta suomalaista, ja sen teki IROResearch Oy Sanomalehtien Liiton toimeksiannosta.