Perussuomalaiset hylkää PS-Nuoret ja perustaa uuden nuorisojärjestön

Uuden nuorisojärjestön väliaikaiseksi puheenjohtajaksi on nimetty Jenna Simula. Jussi Nukari / LEHTIKUVA
STT

STT

Perussuomalaisten nykyisellä nuorisojärjestöllä ei ole toimintaedellytyksiä, sanoo emopuolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho. Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on valmistellut uuden nuorisojärjestön perustamista.

PS-Nuoret on ärsyttänyt puoluetta fasistisilla kannanotoillaan. Tuoreimman kohun käynnisti Toni Jalonen, kun hän Virossa pitämässään puheessa sanoi identifioituvansa fasistiksi. Hän oli nuorisojärjestön toinen varapuheenjohtaja, kunnes jätti tehtävän viime viikon alussa. Perussuomalaiset irtisanoutui Jalosen puheista.

Halla-aho sanoikin, että nuorisojärjestön aktiiveissa on ihmisiä, jotka suhtautuvat jopa vihamielisesti puolueen linjaan eivätkä erimielisyydet ole ratkaistavissa keskustelemalla.

– Nuorisojärjestön nykyiset säännöt eivät anna riittäviä työkaluja ongelmiin puuttumiseksi, Halla-aho perusteli tiedotustilaisuudessa.

– Jos nykyinen nuorisojärjestö ei ole reformoitavissa, on perustettava uusi järjestö, hän jatkoi.

Uusi järjestö etenee säännöillä, jotka vanha hylkäsi

Halla-aho ei saanut lauantaina suostuteltua puolueen nuorisojärjestön ylimääräistä kokousta puoluejohdon haluaman sääntömuutoksen kannalle. Muutosesityksiin sisältyi esitys, että nuorisojärjestön jäsenyys edellyttäisi jäsenyyttä myös puolueessa. Puoluehallitus olisi saanut siten määräysvallan siitä, ketkä saavat olla nuorisojärjestössä mukana. Alaikäiset nuorisojärjestön jäsenet olisivat samalla menettäneet äänioikeutensa, koska puolueen jäseneksi ei pääse alle 18-vuotiaana.

Uudessa järjestössä 15–17-vuotiailla on samat oikeudet kuin täysi-ikäisillä jäsenillä.

– Me emme koe tätä ylitsepääsemättömäksi ongelmaksi johtuen siitä, että alle 18-vuotiaita jäseniä on nuorisojärjestössä verrattain vähän. Lisäksi siinä vaiheessa, kun jäsen täyttää 18 vuotta, hänen edellytetään tietyn siirtymäajan kuluessa hakeutumaan puolueen jäseneksi tai muuten hänen jäsenyytensä nuorisojärjestössä lakkaa, Halla-aho sanoi

Uuden nuorisojärjestön, Perussuomalainen nuoriso ry:n, väliaikaiseksi puheenjohtajaksi on nimetty kansanedustaja Jenna Simula, joka on toiminut perussuomalaisten nuorisojärjestössä yli kymmenen vuotta. Uusi järjestö on perustettu eilen.

Simulan mukaan uuden järjestön jäsenten säännöt ovat lähes samat, jotka PS-Nuoret hylkäsi Tampereen-kokouksessa. Näin ollen jäsenten on sitouduttava puolueeseen.

Lisäksi uuden nuorisojärjestön sääntöihin on lisätty selvästi fasismista irtisanoutuva kohta: "Yhdistys kannattaa demokratiaa, sananvapautta ja oikeusvaltiota."

– Me olemme kansallismielinen järjestö, johon ovat tervetulleita ne nuoret, jotka ovat valmiita yhdessä tekemään töitä perussuomalaisen aatteen eteen demokratian keinoin, yksilönvapauksia kunnioittaen, Simula sanoi tiedotustilaisuudessa.

Kommentoi

Mainos: Uusimaa

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut