Perussuomalaisten nuorisoporukka saattaa jakaantua kahtia, arvioi tutkija

Tuoreimman kohun aloitti pari viikkoa sitten Toni Jalonen, joka sanoi puheessa identifioituvansa fasistiksi. HANDOUT / LEHTIKUVA
STT

STT

Perussuomalaisten nuorisoporukka saattaa jakaantua kahtia, arvioi poliittiseen väkivaltaan ja äärioikeistoon erikoistunut tutkija Tommi Kotonen Jyväskylän yliopistosta.

Torstaina perussuomalaiset kertoi, että se perustaa uuden nuorisojärjestön ja vanha nuorisojärjestö PS-Nuoret ajetaan alas.

Taustalla on se, että PS-Nuoret on ärsyttänyt emopuoluetta fasistisilla kannanotoillaan. Tuoreimman kohun käynnisti pari viikkoa sitten Toni Jalonen, kun hän Virossa pitämässään puheessa sanoi identifioituvansa fasistiksi. Hän oli nuorisojärjestön toinen varapuheenjohtaja, kunnes jätti tehtävän viime viikolla.

Kotonen olettaa, että puolueen puheenjohtajaan Jussi Halla-ahoon kriittisimmin suhtautuvat nuorisojärjestön etnonationalistisiipeen kuuluvat jäsenet luultavasti kokevat, ettei heillä ole uudessa järjestössä tekoa.

– Olettaisin, että he perustavat uuden järjestön, Kotonen sanoo STT:lle.

Kotosen mukaan toinen vaihtoehto voisi olla perustaa Ruotsin malliin uusi puolue. Siellä nuorisojärjestöstä erotettu porukka perusti puolueen, joka ei kuitenkaan pärjännyt vaaleissa.

"Toivomus ilmeisesti olisi, että mahdollisimman moni siirtyisi"

Uuden järjestön perustamistarvetta vastaan puhuu se, että vanhasta järjestöstä lähti mukaan puheenjohtaja Asseri Kinnunen, joka toimii uuden järjestön väliaikaisena varapuheenjohtajana.

– Etnonationalistit ovat pitäneet häntä omana miehenään, Kotonen sanoo.

– Toivomus ilmeisesti olisi, että mahdollisimman moni siirtyisi uuteen järjestöön, hän jatkaa.

Kinnunen sanoi torstaina, että järjestö ajetaan alas sääntöjen mukaan yhdistyksen kokouksessa. Kysymykseen, saako tämä enemmistön tuen taakseen, hän vastasi toimittajille, että "siitä päättää yhdistyksen jäsenistö, mutta tarvittaessa kokoustetaan niin paljon, että saadaan lakkautettua se järjestö".

Uusi järjestö, jonka väliaikainen nimi on Perussuomalainen nuoriso ry, on osa emojärjestöä, ja jäseniltä edellytetään puolueen jäsenyyttä.

– Tämä helpottaa emojärjestöä pitämään nuorisojärjestön tiukemmin kontrollissa. Jos tulee ylilyöntejä, niihin voidaan puuttua. Aiemmin on voinut ehkä paheksua ja painostaa, mutta ei varsinaisesti puuttua, Kotonen sanoo.

Uuden järjestön sääntöihin on lisätty erillinen maininta, jonka mukaan "yhdistys kannattaa demokratiaa, sananvapautta ja oikeusvaltiota".

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut