Rupla lähti öljyn perässä luisuun, Venäjän keskuspankki lupasi toimia valuutan tueksi

Venäjän rupla putosi alimmilleen neljään vuoteen. Jussi Nukari / LEHTIKUVA

STT–AFP

Venäjän rupla valahti maanantaina alimmilleen neljään vuoteen, kun öljyn hinta lähti jyrkkään laskuun. Öljyn tynnyrihinta oli enimmillään 30 prosentin laskussa Aasian markkinoilla, mutta lasku laantui päivän mittaan noin 20 prosentin tasolle.

Rupla heikkeni öljyn hinnanalennuksen myötä yhdeksän prosenttia dollaria vastaan, ja dollarilla sai jopa 75 ruplaa.

Venäjän keskuspankki ilmoitti keskeyttävänsä valuuttaostot 30 päiväksi ja olevansa valmis lisätoimiin vakauden ylläpitämiseksi. Valtiovarainministeriö ilmoitti myyvänsä ulkomaan valuuttaa, jos öljyn tynnyrihinta jää alle 42 dollarin. Ministeriön mukaan Venäjällä on riittävät valuuttavarannot, joiden avulla se selviytyy öljyn hinnan laskusta.

Pörssireaktioita ei Moskovasta saatu. Pörssi on maanantaina suljettu, koska yleisenä vapaapäivänä vietettävä naistenpäivä osui sunnuntaille.

Analyytikot varoittivat, että öljyn hinnan lasku voi saada ikäviä seurauksia Venäjän taloudelle. Lasku voi kiihdyttää inflaatiota, aiheuttaa kuluttajille vaikeuksia selviytyä lainoistaan, alentaa kansalaisten reaalituloja ja kasvattaa valtion budjettivajetta, luetteli ekonomi Vladislav Inozemtsev.

Öljyn hintasota on seurausta siitä, että Opec ja ulkopuoliset tuottajamaat eivät päässeet sopuun uusista tuotannon rajoituksista. Sovun kaatumista arvioitiin voitoksi öljyjätti Rosneftin johtaja Igor Setshinille, joka on pitkään vaatinut aiemmin sovittujen tuotantorajoitusten purkamista. Setshinin mukaan rajoitukset hyödyttävät vain amerikkalaisia liuskeöljyn tuottajia.

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Itä-Uudellamalla sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut