Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Häät ja hautajaiset kielletään ja koulut menevät kiinni, kun Italia pyrkii pysäyttämään koronaviruksen leviämisen

Italiaan julistetut liikkumisrajoitukset sulkevat muun muassa maan koulut ja yliopistot heti. Rajoitukset ovat voimassa 3. huhtikuuta saakka.

Italian pääministeri Giuseppe Conte ilmoitti maanantai-iltana, että liikkumista rajoitetaan tiistaista alkaen koko Italiassa koronaviruksen vuoksi. Conte kehotti televisioidussa puheessaan italialaisia pysymään kotona.

Joukkokokoontumiset kielletään, ja urheilutapahtumat perutaan kaikilla tasoilla. Esimerkiksi jalkapalloliiga Serie A:n ottelut taukoavat.

Häitä ja hautajaisia ei saa järjestää seuraavan kolmen viikon aikana, ja ravintoloiden täytyy sulkea ovensa viimeistään iltakuudelta. Aukiolo sallitaan, jos asiakkaat pystytään pitämään vähintään metrin päässä toisistaan.

Yrityksiä kehotettiin antamaan työntekijöilleen vapaata.

Matkustaminen on sallittua vain kiireellisten työhön tai terveyteen liittyvien syiden takia, mutta ihmiset saavat palata koteihinsa muualta.

Rajoitusten tarkoituksena on suojella yhteisön haavoittuvimpia jäseniä, pääministeri Conte sanoi.

Italia kertoi jo aiemmin asettavansa tiukkoja liikkumisrajoituksia maan pohjoisosiin. Niiden piirissä oli noin 15 miljoonaa ihmistä. Yhteensä italialaisia on noin 60 miljoonaa.

Matkalle vaaditaan perusteltu syy

Italiassa on koronaviruksen seurauksena kuollut jo yli 460 ihmistä. Tartuntoja on todettu yli 9 000. Noin 700 ihmisen kerrotaan parantuneen viruksen aiheuttamasta taudista.

Uutistoimisto AFP:n mukaan maanantai-iltana ei ollut heti tiedossa, miten Italia aikoo ilmoittamiaan uusia rajoituksia toteuttaa. Niiden on kuitenkin kerrottu koskevan esimerkiksi liikkumista kaupunkien välillä sekä lentoliikennettä maahan ja maasta pois.

Esimerkiksi pohjoisen liikkumisrajoitusalueeseen kuuluvassa Milanossa Lombardiassa useat junat kulkivat ja lennot liikennöivät maanantaina. Näin siitäkin huolimatta, että ilman perusteltua syytä matkustavalle voidaan lätkäistä yli 200 euron sakko.

Jokaisen matkalle mielivän täytyy vastedes toimittaa viranomaisille lentokentällä tai rautatieasemalla kirjalliset perusteet matkustamiselle. Sama koskee matkustamista kaupunkien välillä teitä pitkin.

Italialaisviestimet kertoivat ruokakauppojen täyttyneen yöllä Roomassa ja Napolissa asiakkaista, kun ihmiset lähtivät hamstraamaan ruokaa, saippuaa ja käsidesiä. Televisiokuvissa näkyi, että kauppojen edustalle syntyi jonoja. Maan hallitus vakuutti, että kauppoihin toimitetaan yhä säännöllisesti tavaraa ja pyysi, että kansalaiset eivät aloittaisi paniikkishoppailua.

Myös lentoyhtiö Norwegian keskeyttää kaikki lentonsa Italiaan

Norjalainen halpalentoyhtiö Norwegian keskeyttää kaikki lentonsa Italiaan koronavirustilanteen vuoksi. Yhtiö oli jo aiemmin perunut kaikki lentonsa Milanoon.

Italia on asettanut liikkumisrajoituksia koko maahan koronaviruksen takia.

Norwegian lentää myös Suomesta Italiaan moni eri kohteisiin. Yhtiö on jo aiemmin tiedottanut, että sen 6.-22.3.2020 välillä varatut lennot voi siirtää, jos matkustusajankohta on maaliskuun alun ja elokuun lopun välillä.

Myös Finnair kertoi eilen peruvansa kaikki Rooman-lentonsa torstaista alkaen 7. huhtikuuta asti. Jo aiemmin Finnair kertoi peruvansa Milanon-lentonsa tästä päivästä lähtien 7. huhtikuuta asti.