Koronaviruspandemia voi supistaa Suomen taloutta jopa viisi prosenttia, arvioi Etla

Etlan mukaan talous supistuu 1-5 prosenttia ja haarukan rajumpi pää vaikuttaa nyt todennäköisemmältä. Hanna Matikainen / LEHTIKUVA
STT

STT

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla arvioi, että koronaviruspandemian takia Suomen bruttokansantuote supistuu tänä vuonna 1–5 prosenttia.

Etlan mukaan supistuminen jää vähäiseksi, jos pandemia saadaan Euroopassa hallintaan lähikuukausina ja EU-maat sovittavat yhteen rajuja elvytystoimia.

– Tällä hetkellä positiivisen, ja perusskenaarionkin, toteutuminen näyttää kuitenkin epätodennäköiseltä. Arvioimme, että haarukan negatiivinen pää (5 prosentin supistuminen) vaikuttaa juuri nyt selvästi todennäköisemmältä, sanoo Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmus tiedotteessa.

Arvion mukaan talous supistuisi lähes 10 prosenttia toisella vuosineljänneksellä ja alkaisi sen jälkeen kasvaa. Etlan toimitusjohtajan Aki Kangasharjun mukaan tämä oletus perustuu ensimmäisiin länsimaisiin arvioihin siitä, miten Kiinan talous käyttäytyi koronaviruskurimuksessa.

– Näiden länsimaisten arvioiden mukaan Kiinan talous supistui tammi-helmikuussa jopa 13 prosenttia, mutta on maaliskuun aikana jo uudelleen käynnistynyt. Oletamme, että Euroopassa ja Suomessa ei tehdä yhtä rajuja viruksen leviämisen estämistoimia, joten talous ei pysähdy yhtä voimakkaasti, mutta viruksen vaikutus on samalla pidempiaikainen, Kangasharju arvioi tiedotteessa.

Tutkimuslaitoksen mukaan koronaviruspandemia aiheuttaa yhtä aikaa shokin sekä kysyntään että tarjontaan globaalissa taloudessa. Merkittävimmät taloudelliset kustannukset syntyvät pandemian pysäyttämistoimenpiteistä. Kun karanteeneja määrätään ja kouluja ja palveluelinkeinoja suljetaan, työntekijöiden on vaikea päästä tekemään töitä. Samaan aikaan palvelujen kysyntä varsinkin turismissa sekä ravintola- ja viihdepalveluissa vähenee.

Finanssikriisi oli pahempi

Etlan arvion mukaan talous supistuisi tämän vuoden aikana pahimmillaankin runsaat puolet siitä, kuinka paljon bruttokansantuote putosi vuonna 2009 finanssikriisin aikaan. Kangasharjun mukaan finanssikriisin toistoa ei odoteta, koska koronaviruksen aiheuttama kriisi alkoi talouden ulkopuolelta ja terveydenhoitojärjestelmä pystyy mitä luultavimmin hidastamaan viruksen leviämistä.

– Finanssikriisissä Suomen talouskasvu käynnistyi kunnolla vasta puolentoista vuoden päästä siitä, kun talous alkoi supistua. Odotamme tällä kertaa V:n muotoista shokkia, jossa meidänkin tuotantomme käynnistyisi vuoden kolmannella neljänneksellä, Kiinan kehitystä seuraillen, hän sanoo.

Osaltaan talouskriisiä loiventaa se, että rahoitusjärjestelmä on turvallisempi kuin kymmenen vuotta sitten ja siinä on selvästi vähemmän ennalta tuntemattomia tekijöitä. Etlan arviossa finanssikriisin lukuihin palataan vain, jos talous ei käynnistyisikään kesän kuluessa, vaan jäisi nollakasvuun koko loppuvuodeksi. Silloin bruttokansantuote sukeltaisi yhtä paljon kuin vuonna 2009.

Etla kuitenkin korostaa, että kaikki luvut ja arviot tällä hetkellä ovat vain suuntaa antavia, sillä epävarmuus on suurta eikä tilastotietoa Euroopan ja Yhdysvaltojen talouskehityksestä vielä ole.

EK:n kysely: Vajaa puolet työnantajista pitää lomautuksia tai irtisanomisia todennäköisinä

Vajaa puolet eli 40 prosenttia työnantajayrityksistä pitää lomautuksia tai irtisanomisia todennäköisinä koronaviruksen takia, ilmenee Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n kyselystä. Hieman suurempi osuus yrittäjistä uskoi, että virustilanteesta selvitään ilman lomautuksia tai irtisanomisia.

Kysely toteutettiin viime viikon lopulla ja tämän viikon alussa eli vastausaikaan hallitus ei ollut vielä kertonut valmiuslakiesityksestään. Kyselyyn vastasi 780 yrittäjää ja yritysjohtajaa.

Lähes 90 prosenttia vastaajista arvioi pandemialla olevan negatiivisia vaikutuksia yritystoimintaan. Sama osuus vastaajista piti yhteiskunnan tukitoimia melko tai erittäin tarpeellisina koronan takia.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) ilmoitti eilen, että hallitus on koonnut viiden miljardin euron rahoituspaketin koronavirusepidemian takia.

Yli puolet vastaajista kertoi yrityksen tehneen jonkinlaisia varautumistoimia koronaviruksen aiheuttamien häiriöiden minimoimiseksi.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut