Suomen rajaliikennettä aletaan rajoittaa torstaina 19. maaliskuuta vuorokauden vaihtuessa. Rajoitukset koskevat sekä sisä- että ulkorajaa. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoi asiasta tiistaina hallituksen tiedotustilaisuudessa.
– Eläkkeellä olevia rajavartijoita ja poliiseja voidaan kutsua myös töihin, Ohisalo sanoi.
Hallitus päätti rajojen mahdollisimman pikaisesta sulkemisesta maanantaina. Samalla se päätti maanantaina rajoittaa julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön ja suositteli välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla.
Ohisalo sanoi tänään, että poliisi voi valvoa kokoontumisrajoitusten noudattamista voimavarojensa puitteissa.
– Mitä paremmin me kaikki näitä määräyksiä noudatamme, sitä paremmin myös poliisi pystyy ohjaamaan voimavarojaan kiireellisiin hälytystehtäviin ja rikosten torjuntaan, Ohisalo sanoi tiedotustilaisuudessa.
Julkisia kokoontumisia ovat esimerkiksi mielenosoitukset sekä yleisölle avoimet hupitilaisuudet, kilpailut, näytökset ja vastaavat tapahtumat. Rajoitettuihin kokoontumisiin eivät lukeudu pihapelit ja harrastejoukkuelajit, asiointi ravintolassa, yhdistyksen kokous tai kunnallinen päätöksenteko.
Kolme lentoasemaa pysyy auki paluuliikennettä varten
Ulkoministeriö suosittelee toistaiseksi välttämään kaikkea matkustamista ulkomaille. Suositus koskee kaikkia maita. Ministeriö on aiemmin kehottanut välttämään tarpeetonta matkustamista.
– Tämä on erittäin vahva viesti nyt kaikille: ei ulkomaanmatkoja, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoi. tiedotustilaisuudessa.
Suomalaisille matkailijoille suositellaan välitöntä paluuta ulkomailta. Ohisalo ja Haavisto vahvistivat tiistaina, että suomalaiset ja Suomessa vakinaisesti asuvat ihmiset ovat aina tervetulleita palaamaan Suomeen. Suomessa olevat ulkomaiset matkaajat saavat myös poistua maasta.
Työssäkäynti ja muu välttämätön asiointi Ruotsin ja Norjan rajalla määrätyillä rajanylityspaikoilla sallitaan. Myös tavaraliikenne jatkuu.
Ruotsin-vastaisella rajalla avoinna pidetään Karesuvannon, Kolarin, Muonion, Pellon, Tornion ja Ylitornion rajanylityspaikat. Norjan-rajalla auki pysyvät rajanylityspisteet ovat Kilpisjärvi, Karigasniemi, Kivilompolo, Nuorgam, Näätämö ja Utsjoki. Muissa paikoissa rajanylitys ei ole sallittua.
Sen sijaan itärajalla liikennettä ja aukioloaikoja rajoitetaan. Henkilöliikenne Vainikkalan rajanylityspaikalla keskeytetään.
Helsinki-Vantaan, Maarianhaminan ja Turun lentoasemat pysyvät auki tavara- ja paluuliikennettä varten. Muut lentoasemat suljetaan kansainväliseltä liikenteeltä.
Suomeen palaavat ihmiset ohjataan kahdeksi viikoksi karanteenia vastaaviin olosuhteisiin.
Rajojen sulkeminen ei vaikuta mahdollisuuteen hakea Suomesta turvapaikkaa.
Poliisi alkaa valvoa kokoontumisrajoitusta
Julkisilla paikoilla ei saa keskiviikosta lähtien järjestää yli kymmenen ihmisen kokoontumisia koronarajoitusten takia. Suomalaisia suositellaan myös välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla. Rajoitukset ovat voimassa 13. huhtikuuta asti.
STT kysyi poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaiselta, miten poliisi valvoo kokoontumiskieltoa ja mitä niskuroinnista voi seurata.
Kolehmaisen mukaan poliisi valvoo kokoontumisia resurssiensa ja muiden tehtävien puitteissa. Ensisijaisesti poliisi kehottaa ja käskee väkeä hajaantumaan.
Poliisi ei hänen mukaansa myönnä uusia lupia yleisötilaisuuksille, jotka ovat liian suuria ja jo käsittelyssä olevat lupahakemukset hylätään.
– Yleisiä kokouksia poliisi ei voi ennakolta kieltää, koska kokouksen järjestäminen on perusoikeus. Jos yli kymmenen henkilön kokous järjestetään, puheenjohtajaa tai järjestyksestä vastaavaa henkilöä kehotetaan päättämään kokous. Jos tämä käsky ei mene perille, poliisi keskeyttää kokouksen valtioneuvoston linjausten mukaisesti.
Entä yli 10 hengen syntymäpäiväjuhlat yksityisissä tiloissa?
– Don't worry, voi järjestää. Niin syntymäpäivät kuin rippijuhlat, jos tila on yksityinen, Kolehmainen vastaa.
Myös esimerkiksi kaupassa voi hänen mukaansa olla samaan aikaa yli 10 ihmistä.
Mutta pystyykö poliisi valvomaan nuorten kokoontumisia julkisilla paikoilla?
– Lähtökohtana ei saa olla, että poliisi valvoo ja sakottaa, ja sen takia noudatetaan. Jokaisen päässä pitäisi syttyä lamppu, että tilanne on oikeasti todella vakava. Pitäisi pohtia, mitä minä voin omassa elämässäni tehdä ja noudattaa valtioneuvoston suosituksia esimerkiksi yli kymmenen ihmisen tilaisuuksista.
Tarvittaessa poliisi voi Kolehmaisen mukaan myös sakottaa, jos muu ei auta. Linjaukset ovat voimassa 13. huhtikuuta asti.
Poliisin tehtävien odotetaan hänen mukaansa lisääntyvän valmiuslain myötä, koska muut viranomaiset voivat pyytää virka-apua. Apua voidaan tarvita esimerkiksi jonkin alueen eristämisessä.
Poliisiammattikorkeakoulusta saatetaan pyytää riveihin kokelaita, jotka ovat opinnoissa jo pitkällä. Lisävahvistusta voisi Kolehmaisen mukaan löytyä tänä vuonna noin 320 henkeä, jos vain rahoitus järjestyy.