Ranska tiukentaa rajoituksia, kodista saa hölkätä enintään kilometrin päähän – Euroopassa jo yli 10 000 koronakuolemaa

Espanjassa koronaviruksen aiheuttamat kuolemantapaukset ovat lisääntyneet nopeasti. AFP / LEHTIKUVA

STT , STT–AFP

Ranska tiukentaa eristyssäädöksiään. Uusien rajoitusten mukaan esimerkiksi ulkona tapahtuva fyysinen liikunta, kuten hölkkääminen yli kilometrin päähän kodista, on kiellettyä. Samoin kaikki ulkoilmatorit suljetaan, kertoo pääministeri Edouard Philippe. Poikkeustapauksissa paikallisviranomaiset voivat hakea toreilleen lupaa olla auki.

– Monet kansalaisistamme haluaisivat, että asiat olisivat niin kuin ennenkin, normaaleina aikoina. Mutta eivät ne huomiseksi muutu, Philippe sanoi ja varoitti, että rajoitukset kestävät vielä useita viikkoja.

Ranskassa kaikki liikkuminen kodin ulkopuolella on ollut tiukasti rajoitettua jo liki viikon, mutta siitä huolimatta väkeä on riittänyt toreille ja lenkkireiteille.

– Lasten vieminen ulos tai fyysinen liikunta täytyy tapahtua maksimissaan kilometrin päässä kotoa, ja se saa kestää tunnin. Luonnollisesti tätä on tehtävä yksin ja vain kerran päivässä, Philippe sanoi.

Ranskassa on vahvistettu noin 16 700 koronavirustartuntaa. Koronakuolemia on 860.

Britannia otti käyttöön tiukat liikkumisrajoitukset

Britannia ottaa käyttöön tiukat liikkumisrajoitukset ainakin kolmen viikon ajaksi. Kotoa saa lähteä vain välttämättömästä syystä. Kaikki yli kahden henkilön kokoontumiset kielletään.

Ravintolat ja kaikki sellaiset kaupat, jotka eivät myy välttämättömiä tarvikkeita, suljetaan. Muun muassa kirkot, kirjastot ja leikkipuistot suljetaan. Puistot pysyvät auki ulkoilua varten, mutta niihin ei saa kokoontua. Häät ja ristiäiset kielletään, mutta hautajaiset ovat sallittuja.

– Yksikään pääministeri ei haluaisi ottaa käyttöön tällaisia toimia. Olen täysin selvillä siitä, millaisia vaikutuksia tällä on ja tulee olemaan ihmisten elämälle, heidän yrityksilleen ja työpaikoilleen. Ja juuri siksi me olemme valmistellet suuren ohjelman, jolla tuetaan työntekijöitä ja yrityksiä, Johnson sanoi BBC :n mukaan.

– Hyviä vaihtoehtoja ei vain ole. Tiestä eteenpäin tulee kova, ja surullinen tosiasia on, että tulemme menettämään paljon ihmishenkiä, pääministeri jatkoi.

Johnson sanoi silti uskovansa, että taistelu virusta vastaan voitetaan.

– Selviämme ja nousemme tästä vahvempana kuin koskaan. Voitamme koronaviruksen ja teemme sen yhdessä, Johnson sanoi.

Uusia rajoituksia seurataan koko ajan. Niitä lievennetään kolmen viikon kuluttua, jos se on mahdollista.

Virus leviää nyt mantereella nopeasti

Euroopassa jo yli 10 000 ihmistä on kuollut koronavirukseen, ilmenee uutistoimisto AFP:n ylläpitämästä tilastosta.

Valtaosa uhreista on Italiassa, missä viruskuolemia on 6 000. Espanjassa kuolleita on yli 2 000 ja Ranskassa 860.

Koronavirustartuntoja Euroopassa on pitkälti yli 184 000, ja virus leviää nyt mantereella nopeasti.

Tartuntojen kokonaismäärä ei todennäköisesti anna oikeaa kuvaa epidemian laajuudesta, koska maiden testauskäytännöt eivät ole yhteneväisiä.

Espanjassa kuolemantapaukset lisääntyneet nopeasti

Espanjassa koronavirukseen kuolleiden määrä on noussut yli 2 000:een. Virus on vaatinut maassa nyt 2 182 ihmisen hengen.

Vuorokaudessa on todettu 462 uutta koronakuolemaa. Lisäystä eilisestä on 27 prosenttia, mikä on hieman vähemmän kuin lauantaista sunnuntaihin.

Espanjassa koronan aiheuttamat kuolemantapaukset ovat lisääntyneet nopeasti. Tuhannen kuolonuhrin rajan rikkoutumisesta kerrottiin perjantaina.

Kaikkiaan Espanjassa on todettu yli 33 000 koronavirustartuntaa. Koronavirustilanne on Euroopan maista pahempi vain Italiassa.

Italiassa koronavirukseen kuolleiden määrä laskussa toista vuorokautta peräkkäin

Italiassa on kuollut koronavirukseen vuorokauden sisällä noin 600 ihmistä, kertoo  italialaislehti la Repubblica.

Määrä on hieman pienempi kuin eilen, jolloin kuolleiden määrä oli yli 650. Kuolleiden määrä on laskussa toista vuorokautta peräkkäin. Lauantain lukema oli ennätyssuuri. Korona vaati tuolloin 793 ihmisen hengen.

Italiassa on kuollut virukseen nyt jo yli 6 000 ihmistä, lehti kertoo.

Uusia koronavirustartuntoja on todettu vuorokauden aikana 3 780, mikä on hieman vähemmän kuin eilen, jolloin todettiin lähes 4 000 uutta tartuntaa.

Italiassa voimaan uusia rajoituksia

Italiassa on tänään astunut voimaan lisää rajoituksia ihmisten liikkumiselle ja liiketoiminnalle.

Pääministeri Giuseppe Conte ilmoitti viikonloppuna, että tästä päivästä lähtien iso osa maan yrityksistä suljetaan. Sulun ulkopuolelle hallitus jätti vain toiminnot, joita pidetään välttämättömänä, kuten ruokakaupat ja apteekit.

Lisäksi italialaisia on käsketty pysymään kotikaupungeissaan ja kielletty matkustamasta maan sisällä.

Saksassa toivoa paremmasta

Saksassa koronavirustartuntojen määrää kuvaava diagrammi on muuttunut niin, että tautihuipusta saattaa tulla vähemmän jyrkkä, kertoo maan kasanterveysentistuutin johtaja Lothar Wieler BBC :n mukaan. Nykyisen käsityksen mukaan tautihuipun loiventaminen olisi tärkeää, jotta kaikki eivät sairastuisi samaan aikaan ja terveydenhuoltojärjestelmä ei kuormittuisi liikaa.

– Merkkejä käyrän hienoisesta kääntymisestä on näkyvissä, mutta lopullisesti asia varmistuu keskiviikkona. Olen kuitenkin optimistinen sen suhteen, että toimillamme on jo vaikutusta, vaikka ne ovat olleet käytössä vasta viikon, Wieler sanoi.

Saksa on muun muassa sulkenut koulut ja rajoittanut kovalla kädellä julkisia kokoontumisia. Maassa on todettu vajaat 22 700 koronatartuntaa ja 86 ihmistä on kuollut.

Merkelin ensimmäinen koronavirustesti negatiivinen

Saksan liittokansleri Angela Merkelin ensimmäinen koronavirustesti oli negatiivinen, kertoo liittohallituksen edustaja muun muassa uutistoimisto Reutersin mukaan. Merkelille tehdään kuitenkin myöhemmin vielä lisää testejä asian varmistamiseksi.

Merkel jäi karanteeniin sunnuntaina, koska häntä aiemmin hoitaneella lääkärillä on todettu tartunta. Merkel on hoitanut tehtäviään kotoa. Merkelin on kerrottu voivan hyvin ja olevan oireeton.

Venäläinen infektioasiantuntija altisti satoja

Venäjällä aloitettiin maanantaina rikostutkinta infektioasiantuntijaa vastaan, joka ei määräyksistä huolimatta jäänyt lomamatkansa jälkeen karanteeniin vaan jatkoi normaalisti töissä siihen asti kunnes sairastui.

Naisen tiedetään altistaneen ainakin 350 ihmistä virukselle. Ainakin 11 on sairastunut.

Stavropolin alueella Lounais-Venäjällä asuva nainen kävi kuun alussa lyhyellä lomalla Espanjassa kertomatta siitä esimiehilleen. Sen jälkeen hän jatkoi normaalisti luennoimista yliopistossa ja konferensseissa kunnes lopulta viime viikolla hakeutui sairastuttuaan hoitoon. Naisella todettiin koronavirus.

Venäjällä on todettu noin 350 koronavirustartuntaa. Todellisen määrän uskotaan kuitenkin olevan huomattavasti suurempi.

---

Lähteenä myös AFP

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut