Elin Blomqvist-Valtonen, kolumni: Ikäihmisten hyvinvointi kunniaan

Koronapandemia on kurmuuttanut koko yhteiskuntaa ja meidän kaikkien fyysistä ja henkistä hyvinvointia. Lasten ja nuorten hyvinvointiin panostaminen on nyt yhteiskunnan ykkösprioriteetti ja hyvä niin. Tosiasia on kuitenkin se, että myös ikäihmiset ovat kärsineet aivan valtavasti pandemiasta. Ikäihmisten yksinäisyydestä puhutaan aika paljon. Paljon vähemmän puhutaan siitä, että mitä kaikkea muuta neljän seinän sisällä pysyminen yli vuoden ajan voi pahimmillaan tuoda mukanaan. Seniorijumppien ja uimahallin arvostus kasvoi monella vasta sitten, kun niihin ei ollutkaan pääsyä.

Iäkkäämmän ihmisen peruskunto rapistuu nopeasti, mikäli ei omasta hyvinvoinnista pysty pitämään huolta. Monelle juuri uimahallin vesijumpat sekä uiminen ovat yksi ainoita liikuntamuotoja, joka voidaan toteuttaa ilman kipuja. Uimahallin ollessa suljettuna koronapandemiasta johtuen, nämä kaikki ihmiset ovat olleet käytännössä vailla heille sopivaa liikuntamuotoa. Se näkyy nyt yleiskunnon heikkenemisessä, joka vastaavasti taas on lisännyt sairaanhoidon tarvetta entisestään.

Ryhmäliikunnalla ja liikunnalla ylipäänsä, on paitsi fyysistä hyvinvointia ylläpitävä ja edistävä merkitys, myös henkisen hyvinvoinnin kannalta suuri merkitys. Sosiaaliset kohtaamiset ja yhdessä tekeminen vähentävät yksinäisyyttä ja voivat olla monelle iäkkäämmälle jopa päivän kohokohta. Altaassa tavataan tuttuja ja vaihdetaan kuulumisia liikunnan ohella.

Nyt kun rajoitukset askel kerrallaan puretaan, onkin syytä panostaa siihen, että myös aikuisen väestön kunto saadaan nousemaan. Meidän onkin seuraavaksi syytä laittaa resursseja paitsi terveydenhuoltoon myös hyvinvointia edistäviin toimiin, jotka suuntautuvat aikuisille ja iäkkäille. Tämä vähentää terveydenhuollon kuormitusta, parantaa ihmisten hyvinvointia ja lopulta tuo myös taloudellista säästöä.

Terveydenhuollon ammattilaiset ansaitsevat vähintään sen, että me päättäjät pyrimme omilla toimillamme vähentämään sairauksia hyvinvointia edistävillä toimilla.

Kirjoittaja on porvoolainen valtuutettu ja kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja (RKP).

Kommentoi