"Harkitsematon hätäratkaisu" – asianajaja kertoi oikeudessa miten Richard Granholm tulkitsee Ölstensin tilanteen alkuhetket

Poliisiauton kameran tallentamaa kuvaa Ölstensistä hetkeä ennen kuin Granholmin veljesten suunnittelema aseryöstö käynnistyi. Porvoolaisille poliisimiehille tilanne tuli täytenä yllätyksenä. Keskusrikospoliisi
Samu Karvala

Samu Karvala

Porvoon poliisiampumisista syytettyjen Richard ja Raymond Granholmin oikeudenkäynti jatkui keskiviikkoaamuna Porvoossa. Käsittely keskeytyi maanantai-iltapäivänä virheellisen syytteen vuoksi. Erikoissyyttäjä Laura Sairanen luki korjatun syytteen porvoolaisen ylikonstaapelin murhan yrityksestä ja Raymond Granholmin asianajaja Maria Lundström vastasi siihen.

Oikeudenkäynti jatkui osapuolten puheenvuoroilla koskien asian esittelyä. 13 murhan yrityksestä ja useista muista vakavista rikoksista syytetyt veljekset eivät ole avanneet suutaan oikeussalissa, eivätkä he vastanneet kovinkaan moneen kysymykseen kuukausia kestäneessä esitutkinnassakaan.

Keskiviikkoaamupäivän yllätys koettiinkin, kun Richard Granholmin asianajaja Petteri Kouhia kertoi päämiehensä version Ölstensin todella nopeasti edenneistä öisistä tapahtumista ja ensimmäisistä laukauksista.

– Richard Granholmin mukaan tilanne eteni täysin epätoivottavalla tavalla ja toisin kuin hän oli ajatellut. Alkuperäinen tarkoitus ei ollut vahingoittaa poliiseja millään tavalla, vaan saada heidät aseella uhaten luopumaan virka-aseistaan, Kouhia kertoi.

Kun porvoolainen ylikonstaapeli ei luopunutkaan aseestaan, vaan veti sen esiin ja alkoi hoitaa poliisitehtäväänsä vaatimalla Granholmia luopumaan aseestaan, hän hätääntyi.

– Oli häneltä harkitsematon hätäratkaisu ampua poliisia, mutta hän pelkäsi joutuvansa tämän ampumalinjalle jos välissä ollut poliisimies olisi riuhtaissut itsensä irti. Laukausten tarkoitus oli saada ylikonstaapeli perääntymään tilanteesta.

Kouhian puheenvuorosta ei kuitenkaan käynyt ilmi motiivin häivääkään, miksi aseiden saaminen poliisilta oli niin tärkeää, että tilanne eskaloitui.

Veljesten puolustuksen mukaan tekojen tuomittavuutta arvioitaessa pitäisi selkeästi ottaa huomioon, että Granholmien ampumilla poliiseilla oli suojavarustus ja Pirkanmaan takaa-ajon yhteydessä poliisiautot myös tavallisia autoja varustellumpia.

Erikoissyyttäjä Jukka Haavisto eritteli Granholmeja vastaan nostetut syytteet ja katsoi, että murhan yrityksiin sisältyvät törkeät pahoinpitelyt ja niiden yritykset.

– Ölstensissä tekotapa on ollut raaka ja julma. Panttivangin asemassa olleen vanhemman konstaapelin selkää kohti on ammuttu lähietäisyydeltä 10 laukausta. Granholmeilla ollut sitkeä surmaamistarkoitus puolustuskyvytöntä poliisia kohtaan.

Haaviston mukaan veljeksille pitäisi tehdä mielentilatutkimus vaarallisuuden selvittämiseksi. Se myös mahdollistaisi 13 vuoden mittaisen yhdistelmärangaistuksen. Puolustusasianajajat vastustavat tätä ja katsovat, etteivät lain edellytykset täyty.

Poliisien asianajaja käytti puheenvuoron kärsimyskorvausten tarpeellisuudesta myös poliiseille.

– Poliisi ei voi tiukassa tilanteessa vetäytyä sivuun, vaan pitää mennä kohti. Vaikka poliisit ovat ammattilaisia, heilläkin on omat perheet ja läheiset, joihin tällaiset tapaukset vaikuttavat.

Richard Granholm on henkilökohtaisesti paikalla keskiviikon istunnossa, Raymond Granholm seuraa käsittelyä videoyhteyden välityksellä Jokelan vankilasta.

Istunnossa alkoi ensimmäinen tauko kello 10.35. Käsittely jatkuu kello 11. Uusimaa seuraa oikeudenkäynnin etenemistä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut