”Käsidesin roiskeesta ei voi tulla niin huonoa oloa” - Äiti pysyy väitteessään, että lapsi sai ruoan mukana käsidesiä porvoolaiskoulussa

Linnajoen koululle hälytettiin maanantaina ambulanssi ja poliisi sen jälkeen, kun yksi oppilas oli syönyt ruokansa mukana käsidesiä. Arkisto/Samu Karvala
Marita Itävuori

Marita Itävuori

Kiusaamisesta kärsineen oppilaan äiti Krista Virta ihmettelee Linnajoen koulun ja Porvoon kaupungin johtopäätöstä, jonka mukaan alkuviikon käsidesikohussa olisi kyse vain oppilaiden leikkimielisestä kinastelusta ja käsidesin kaverillisesta roiskuttelusta.

Uusimaan tietojen mukaan Linnajoen koululle hälytettiin maanantaina ambulanssi ja poliisi sen jälkeen, kun oppilas oli tullut huonovointiseksi syötyään käsidesiä tietämättään kouluruokailun yhteydessä.

Kaupungin tiistaina lähettämän tiedotteen mukaan kyseessä oli ollut oppilaiden välinen tilanne, jollaisia koulussa sattuu viikoittain. Tiedotteessa kerrottiin lisäksi, että oppilas oli jatkanut koulupäivää normaalisti sen jälkeen, kun paikalle hälytetyn ambulanssin henkilökunta oli tutkinut oppilaan.

– Lapseni oli terkkarin huoneessa useamman tunnin, kunnes lähdin hakemaan häntä. Sen jälkeen lähdimme kotiin. Hän oli kotona myös tiistain.

Tätä asiaa vähätellään ja olen niin raivoissani näistä sanomisista, hän jatkaa.

Koulutusjohtaja Jari Kettusella ei keskiviikkona ollut tietoa kyseisen oppilaan tilanteesta maanantain tapahtumien jälkeen.

Tätä asiaa vähätellään.

Krista Virta, oppilaan äiti

Linnajoen koulun rehtori Päivi Outinen ei puolestaan halua kommentoida yksittäisen oppilaan koulunkäyntiä.

– En voi puuttua siihen, kuinka monta päivää oppilas on ollut poissa tai ei.

Outisen mukaan tapaus on koulussa selvitetty erittäin tarkkaan kaikkien osapuolien kanssa.

– Toivon, että puhutaan oikeista ja vakavista asioista, eikä turhaan syyllistetä oppilaita, jotka siinä ovat olleet ja kertoneet tilanteesta. Uskon, että tämä on huoltajien ja muidenkin läsnäolijoiden kanssa selvitetty tarkasti.

Outisen mukaan kaikki osapuolet on kuultu, samoin aikuiset.

– Aina kun jotain tapahtuu, niin kannattaa tarkastella, kuinka voi turvata kaikkien oppilaiden turvallisen ja sujuvan koulunkäynnin.

– Meidän henkilökunta on toiminut erittäin oikein ja todella ripeästi tässä tilanteessa.

Oppilaan äiti Krista Virta kertoo keskustelleensa tuoreeltaan tapahtumista koulun rehtorin kanssa.

– Rehtori vakuutti, että hän oli ottanut heti yhteyttä luokanvalvojaan ja pojat oli kutsuttu saman tien kuultaviksi.

Puhutuksessa oli tullut ilmi, että käsidesiä oli roiskittu, mutta kukaan samassa pöydässä olleesta neljästä oppilaasta ei ollut myöntänyt laittaneensa viidennen oppilaan ruokaan käsidesiä tarkoituksella.

Äidin tietojen mukaan käsidesiä oli ensin ruikittu ruokalinjastolla, mutta pöytään tultaessa oppilaat olivat desinfioineet kätensä kuten on neuvottu. Hänen lapsensa mukaan käsidesipullo oli ollut sen verran kaukana, että ainetta ei ole voinut päätyä lautaselle roiskeena.

Äiti oli myös kysynyt lapseltaan, eikö tämä maistanut käsidesiä ruuassa. Tämä oli kertonut, että ruoka oli maistunut omituiselta, mutta hän oli syönyt, koska oli nälkäinen.

– Toinen oppilas oli myöhemmin kysynyt lapseltani, että ”istuitko tuolla nurkkapöydässä? Olet varmaan syönyt aika paljon käsidesiä.”

Sote-alalla työskentelevä äiti ihmettelee, miten pelkästä käsidesin roiskeesta pojalle olisi tullut niin huono olo, että häntä oli alkanut pyörryttää, rintaa polttaa ja kieli oli mennyt tunnottomaksi.

– Ei se voi olla mitään pientä ruikkimista.

Äiti kertoo keskustelleensa tapahtuneesta juurta jaksain lapsensa kanssa. Hän ei pidä tapahtunutta minään leikkinä.

– Lapseni kysyi minulta, kuoleeko hän. Vastasin, että et kuole – ja jos vointi alkaa tuntua vielä pahemmalta, lähdemme sairaalaan saman tien.

– En usko, että tämä voi olla mitään pelleilyä tai vedonlyöntiä.

Kun lapsi oli koulussa jonottanut kouluterveydenhoitajalle, hän oli kaverilleen kertonut, että rintaan sattuu. Kaveri oli ollut tästä huolissaan ja kertonut asiasta omalle äidilleen, joka oli puolestaan ottanut yhteyttä Virtaan.

Uusimaa-lehti on kertonut jo aiemmin, että Virran lasta on kiusattu syksyn mittaan koulussa. Äidin mukaan tämän pitäisi olla tiedossa myös koulutoimessa. Äiti on muun muassa soittanut kiusaamisesta suoraan koulutusjohtaja Jari Kettuselle.

Äiti on alkanut selvittää, mitä vaihtoehtoja perheellä on.

– Olen miettinyt asianajajan hankkimista selvittämään, mitkä ovat minun ja varsinkin poikani oikeudet. Aion ottaa yhteyttä myös aluehallintovirastoon.

– Mielestäni on tosi väärin, että jos haluamme vaihtaa koulua, joudumme silloin maksamaan koulukyydit. Jos otamme lapsen pois koulusta, meidän pitää mieheni kanssa järjestää opetus kotona.

– Tai pojan pitäisi vain alistua kohtaloonsa.

Kaupunki tiedotti keskiviikkona, että koulun toimintamalleja käydään läpi yhdessä sen henkilökunnan kanssa ja että kaikkiin kiusaamistilanteisiin puututaan. ”Myös leikkimieliset kinastelut tai kahinat saattavat johtaa vakavimpiin seuraamuksiin ja niihin on puututtava.”

Koulun johtoryhmä on tarkentanut ohjeistuksia liittyen ruokailujen valvontaan. Johtoryhmä myös seuraa tilannetta päivittäin ja miettii tarvittaessa toimintamallien tarkentamista koko opettajakunnan kanssa. Moniammatillinen oppilashuolto tukee lisäksi niin oppilaita kuin opettajia. Koulutusjohtaja toteaa tiedotteessa, että koulu ja sen opettajat tarvitsevat nyt työrauhaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut