Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Porvoolainen Janne Halinen on uusi Pukaron paroni – legendaarinen liikenneasema tavoittelee taas miljoonaa kävijää

Porvoolaiset Janne ja Mirta Halinen aloittivat kuun vaihteessa yhden Suomen tunnetuimman ja myynniltään suurimman liikenneaseman Pukaron Paronin kauppiasyrittäjinä. Asema sijaitsee Lapinjärvellä kuutostien varrella.

Pukaron Paronia sanotaan yhdeksi maan suosituimmaksi maksuttomaksi matkailukohteeksi. Parhaimmillaan kävijämäärä on liikkunut miljoonan pinnassa vuodessa.

– Maailma on muuttunut aika paljon, mutta sitä me tavoittelemme. Polttoaineiden hinnat vaikuttavat ihmisten liikkumiseen, ja eniten liikutaan kesällä. Kesä on vielä arvoitus, mutta alkuvuoden perusteella vaikuttaa siltä, että liikkuvuus on palautumassa. Ryhmämatkailijatkin ovat palaamassa. Hehän olivat koronan takia välillä kokonaan pois, Janne Halinen sanoo.

Pukaron Paronin perusti Hannu Kohtaniemi vuonna 1988. Kukaan ei uskonut liikeideaan ja siihen, että ihmiset malttaisivat pysähtyä ”satasen suoralla”.

Kohtaniemi oli aikaansa edellä yhden pysähdyksen taktiikallaan, joka perustui siihen, että pitkämatkalainen malttaa pysähtyä tauolle vain kerran, ja silloin on voitava tehdä ja ostaa kaikki tarpeellinen.

Taukopaikan nimen kerrotaan olevan Kohtaniemen äidin keksimä. Perimätiedon mukaan kylällä on joskus elellyt samanniminen paljon palkintoja saanut siitossonni.

Hannu Kohtaniemi myi aseman liiketoiminnan vuonna 2017, mutta hän omistaa edelleen kiinteistön. Päävuokralainen on Kesko, jolle Haliset maksavat kauppapaikkamaksua. Polttoainemyynnistä vastaa Nesteenautomaattiasema.

Kovin kauaa Haliset eivät miettineet, kun Pukaron Paronia tarjottiin heidän hoiviinsa.

– Olemme olleet Porvoon Neste K Gammelbackan kauppiaina pian yhdeksän vuotta, ja otimme mielellämme uusia haasteita vastaan. Jatkamme yrittäjinä myös Gammelbackassa.

Pukaron Paronissa on iso lounas/a la carte -ravintola, kattava elintarvikekauppa, Kotipizza, Burger King, kukkakauppa, Finnmarin sisutustarvikemyymälä, Lapinjärven apteekin palvelupiste ja Mirta Halisen konditoria Bon Bon Porvoo. Uusia palveluitakin on kehitteillä.

– Koronarajoitusten purkauduttua ja ihmisten liikkumisen uudelleen käynnistyessä hedelmät ovat pitkälti valmiina puussa, ne pitää vain osata poimia, Janne Halinen sanoo.

Haliset olivat ennen kauppiasvaihdosta kolme viikkoa harjoittelemassa ja tutustumassa Pukaron Paroniin. Havainto oli, että vilskettä riittää.

– Minulle oli yllätys, kuinka paljon huussin kuiviketta voi mennä kaupaksi tällaisessa paikassa, Janne nauraa.

– Pukarolla on erittäin osaava ja kokenut henkilökunta. Meidät on otettu avosylin vastaan. Siellä on nuorten lisäksi paljon pitkään palvelleita ihmisiä, Mirta kertoo.

Pukaron Paroni on yksi Lapinjärven suurimpia työnantajia. Henkilökuntaa on sesongista riippuen 30–45, kun Porvoossa Haliset työllistävät kahdeksan ihmistä.

He ovat havainneet myös, että asemalla on paljon samoja asiakkaita kuin Gammelbackassa. Urakointitöitä tekevät ihmiset liikkuvat laajasti ympäri Itä-Uuttamaata.

Pukaron Paronin asiakaskunta jakautuu palveluja tarvitsevaan ohi ajavaan liikenteeseen ja paikallisiin, jotka asioivat vuoden ympäri silloinkin, kun muuten on hiljaisempaa. Paikallisille Pukaron Paroni on tärkeä, sillä muut lähimmät palvelupisteet ovat kaukana.

Iso ravintola palvelee kumpaakin ryhmää. Lounas on katettu joka päivä. Varsinkin työkseen ajavat tietävät, missä kannattaa pysähtyä.

– Ruokaan on todella satsattu, ja se kestää vertailun mihin tahansa tienvarsiravintolaan. Ruokalistaa ovat olleet suunnittelemassa huippukokit. Tarjolla on niin hyvää ruokaa kuin sillä rahalla pystyy tekemään, Janne Halinen lupaa.

Henkilökunnan osaaminen ja venyminen testataan aina, kun taloon tupsahtaa ennalta ilmoittamatta bussillinen eli kymmenien henkilöiden ryhmä ruokailemaan.

Kiinteistöön on rakennettu uutena palveluna 70 hengen tila, jossa esimerkiksi ryhmämatkailijat voivat ruokailla ja jota vuokrataan tilaisuuksiin, kuten syntymäpäiville ja yhdistyksille kokoontumispaikaksi.

– Meillä on myös iso piha, jossa on tilaa kokeilla uusia juttuja ja tapahtumia esimerkiksi kesäisin, Mirta Halinen visioi.